ВМЗ Сопот ще произвежда израелски дронове

0
Подписан е договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания „Aeronautics Group”
Подписан е договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания „Aeronautics Group”

Във ВМЗ Сопот ще започне производство на безпилотни летателни апарати (дронове), съобщиха от Министерството на икономиката.

Това става възможно след подписването договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания „Aeronautics Group”.

Контрактът беше сключен в Министерство на икономиката по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на израелската компанията. Тя е глобален лидер в производството и дизайна на дронове, има над 70 клиенти по целия свят – в това число и НАТО.

Договорът за трансфер на технологии дава възможност на ВМЗ Сопот за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов подчерта, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отчете, че износът на продукти свързани с отбраната за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас.

Договорът за сътрудничество беше подписан от Атанас Богданов председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот и от Ади Коен директор на бизнес развитие и маркетинг на „Aeronautics”.

Коен посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. „Заедно можем да навлезем на нови пазари“, допълни той. По думите му целта е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Председателят на Борда на директорите на ВМЗ Сопот Атанас Богданов каза от своя страна, че подписването на договора е важна крачка в желанието на българския  военен завод за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии и допълни, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари