ВМРО предлагат 1700 лева помощ за трето бебе на висшисти в София

1
Програмата на партията цели повишаване раждаемостта на образованите софиянци
Програмата на партията цели повишаване раждаемостта на образованите софиянци Снимка: Thinkstock/Getty Images

Отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община, съобразно образователния ценз на родителите, предвижда програма на ВМРО за образованата раждаемост в столицата.

Проектът, изработен от младежите на партията, ще бъде внесен в Столична община следващата седмица, съобщи общинският съветник Карлос Контрера на брифинг в Народното събрание.

Предлага се Общинският съвет да гласува по 200 лв. за първо дете на родители със средно образование, по 500 лв. - за второ и за трето раждане - по 1300 лв.

При родители с висше образование и бакалавърска степен сумата расте на 250 лв. за първо дете, за второ - 600 лв., а за трето 1500 лв.

Още повече пари се отпускат за бебе, чиито родители са дипломирани "магистри", съответно на 300, 700 и 1700 лв.

За да получат такава еднократна помощ обаче родителите на детето трябва да имат минимум средно образование и уседналост в столицата поне две години преди раждането му.

Ако имат само настоящ адрес, майката и бащата трябва да са регистрирани минимум три години преди появата на бебето. По думите на Контрера това подпомагане не изключва кръга на хората, които и сега получават помощи, не премахва съществуващи такива, така че няма дискриминация. Целта е да стимулират раждаемостта сред отговорните родители в София.

Според ВМРО в столицата се раждат по 13 000 бебета годишно, на които поне единият родител е с висше образование в 45 на сто от семействата. Общинските съветници на Каракачанов са изчислили, че за новия вид помощ ще са нужни 6,5 млн. лв. на година.

София има тези пари, категоричен е Карлос Контрера. По думите му само през последната година общината е приключила с 240 млн. преходен остатък, така че проблем с финансирането няма да има.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари