ВМРО предлага двама за поста на Нено Димов

1
Искрен Веселинов е фаворит за поста
Искрен Веселинов е фаворит за поста Снимка: БГНЕС

Зам.-министърът на екологията Николай Кънчев има проблеми с разследването за боклука

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще предложи на премиера Бойко Борисов двама кандидати за поста на подалия оставка министър на екологията Нено Димов, съобщава "24 часа".

Коалиционен съвет във вторник ще определи кой да заема мястото в правителството - зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов или зам.-министърът на екологията Николай Кънчев. Планирано е рокадата да бъде гласувана още в сряда от Народното събрание - на първия му пленарен ден след Нова година.

По обед, докато все още бе в ареста на 3-о РПУ в София, Нено Димов прати главната секретарка на екоминистерството да даде на Борисов оставката му.

Вчера той бе изненадващо арестуван, след обиски в кабинета на министерството и дома му. Днес прокуратурата обяви, че той е обвинен в умишлена безстопанственост за източването на яз. "Студена" и последвалата водна криза в Перник.

Димов е бързал с оставката, защото, ако не е министър, може да се иска освобождаването му от ареста, тъй като няма как да влияе на следствието, предполагат юристи.

И двамата, които Каракачанов ще предложи на премиера - настоящия зам.министър на МОСВ Николай Кънчев и зам.-шефа на ВМРО Искрен Веселинов, се смятат за негови довереници в партията.

Фаворит за поста е Веселинов. Той е строителен инженер по професия, има и юридическо образование, а в момента като депутат е шеф на комисията по регионална политика. Оглавява парламентарната група на патриотите.

Другият кандидат Николай Кънчев, макар и настоящ зам.-министър на околната среда и водите, никога преди не се е занимавал с това. По образование е историк и е работил като журналист. Бил е организационен секретар и зам.-председател на ВМРО.

В министерството Кънчев отговаря за управлението на отпадъците. Именно това може да се окаже пречка да стане титуляр - прокуратурата и МВР продължават разследването си за вноса на боклуци от Италия, свързвано с калабрийската мафия Ндрангета. Така имало риск, ако се предпочете Кънчев, малко след избирането му да трябва пак да се търси нов министър, отново заради проблеми с правосъдието, опасяват се в ГЕРБ.

Като "показно убийство" определи ареста на Димов вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той бе повикан преди обед при Бойко Борисов, за да решат политическата съдба на Нено Димов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари