ВМРО поиска затвор за политици "които лъжат или обиждат"

1
И да бъдат глобявани с до 15 000 лева
И да бъдат глобявани с до 15 000 лева Снимка: БГНЕС

Предлагаме промени в Наказателния кодекс, с които политици, които лъжат или обиждат, да ходят в затвора.

Това каза на брифинг зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

"Искаме да направим една законодателства инициатива заради духа, в който се развива тази предизборна кампания. В последните години все по-често сме свидетели на едно недопустимо поведение на политици, които страдайки от липса на идеи, постижения и дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи за опонентите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен кален терен, в който съревнованието е кой е по-кален". Това обясни заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Според Веселинов това е недопустимо и показва липса на отговорност на голяма част на политическата класа. "По време на кампанията отчитаме, че голяма част от политическата класа страда от по-голяма липса на отговорност, отколкото нашите мургави сънародници. Лошото е, че редовите граждани на теория поне са наказуеми за делата, които вършат, докато политиците за обидите и клеветите, чрез които искат да управляват държавата, не носят отговорност. Говорим за глоби от 3000 лв., които са минимално наказание, постижимо след дълги дела", каза Веселинов.

Предложението за промени в Наказателния кодекс на ВМРО е "за обида или клевета, извършена от народен представител, член на Министерски съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия, или негов заместник наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от 10 000 до 15 000 лв.". Според Веселинов глобата е солена, но е съобразена с доходите на депутатите и евродепутатите. "Така че да ги заболи, когато лъжат", заяви Веселинов. Той смята, че предложението на ВМРО не противоречи на конституцията.

Проектът не предлага квалифицираният състав да бъде престъпление от общ характер, защото не следва тежестта на доказване за тези случаи на престъпленията обида и клевета да се прехвърля към държавното обвинение. Това задължение ще продължи да тежи на лицето, което твърди, че е пострадало.

Фалшивите новини, набеждаването, хулите и откровените лъжи, които се изричат от хора на водещи държавни позиции, превърнаха политиката в евтин цирк, който доведе и до занижената липса на доверие сред хората, които все пак имат отношение към политическия живот в страната, се казва в позицията на партията на вицепремиера Красимир Каракачанов. Според ВМРО това е причината за ниската избирателна активност през последните години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари