Влошаване на достъпа до медицински услуги в Русенско с новата здравна карта

0

Днес, 15.02.2016 г., в Зала 1 на Областна администрация – Русе се проведе работна среща за обсъждане публикувания проект на Национална здравна карта на електронната страница на Министерството на здравеопазването.

Участие в обсъждането взеха доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, Станимир Станчев – заместник областен управител, д-р Маргарита Николова – директор на Регионална здравна инспекция – Русе, д-р Искра Генева – зам.-директор на РЗИ Русе, Калоян Копчев – директор на Районна здравноосигурителна каса, представители на регионалната лекарска колегия в Русе, управители на лечебни заведения и служители на общинските администрации в областта.

По време на срещата бяха откроени несъответствията между подадената информация от Областната комисия за разработване на Областна здравна карта, работата на Комисията към Министерството на здравеопазването за изготвяне на Националната такава и публичния и публикуван на страницата на здравното министерство проект на Национална здравна карта.

Основните изводи от направения сравнителен анализ сочат, че са увеличени терапевтичните легла за сметка на специалности, които нямат необходимия кадрови и структурен потенциал.

Намалени са работещи с висок процент използваемост терапевтични легла, като например кардиология с 19 легла и пневмология и фтизиатрия с 12 легла.

По отношение на хирургичните легла също се констатира намаление с 38 легла спрямо работещи специалности, в т.ч. хирургия, съдова хирургия, урология, пластична хирургия.

Намалени са също така физиотерапевтичните легла, въпреки високото им ниво на компетентност, като от съществуващите 140 легла в Националната здравна карта са предвидени само 68 легла.

В следствие на това се създават предпоставки за влошаване достъпа на населението до този вид медицинска помощ и закриване на отделението по физикална и рехабилитационна медицина за деца.

Съществуващите към момента психиатрични легла са намалени с 43 легла, като липсва яснота как са разпределени по нива на компетентност и по болници.

Предвидените в Националната здравна карта за областта легла за долекуване и продължително лечение са 150.

В продължение на образувалата се дискусия стана ясно, че променените нива на компетентност, заложени в Националната здравна карта, както и липса на методика за прилагане на наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, биха довели до повишаване на напрежението в системата.

Д-р Теменужка Матева – управител на Центъра за психично здраве ЕООД Русе, отбеляза обстоятелството, че в Националната здравна карта не е предвиден Детския дневен стационар, функциониращ от 15 години, за което е необходима реакция. Наред с това, тя отново мотивирано отбеляза разликата между ЦПЗ Русе и Държавната психиатрична болница Бяла.

От Регионална здравна инспекция Русе информираха, че предстоят изнесени срещи на екип на Министерството на здравеопазването по области за широко обсъждане на проекта на Национална здравна карта, в рамките на които могат да бъдат изложени всички обструкции и коментари на заинтересованите страни.

В резултат на конструктивния диалог доц. д-р Бурджиев насрочи за 17.02.2016 г. (сряда) от 13:00 ч в Зала 1 на Областна администрацияРусе извънредно заседание на Постоянната секторна комисия в областта на здравеопазването за обсъждане и приемане на изчерпателно, стегнато и мотивирано по съдържание писмо до министъра на здравеопазването за излагане позицията на Област Русе относно не взетите под внимание анализи на Областната комисия за специфичността в региона и изработената от комисията Областна здравна карта на Област Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари