Международна конференция, посветена на творчеството на Елиас Канети

1
Събитието се организира от Международно дружество „Елиас Канети“ в сътрудничество с Федералното министерство по въпросите на Европа
Събитието се организира от Международно дружество „Елиас Канети“ в сътрудничество с Федералното министерство по въпросите на Европа

Днес, 20.11.2015 г., в 09:30 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе беше дадено началото на двудневна Международна конференция, посветена на творчеството на Елиас Канети.

Събитието се организира от Международно дружество „Елиас Канети“ в сътрудничество с Федералното министерство по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия, Австрийски библиотеки в Русе и Велико Търново и Австрийското дружество за литература и с подкрепата на Фондация „РусеГрад на свободния дух“.

Официални гости на откриването бяха г-н Явор Янчев – заместник областен управител на Област Русе и Н. Пр. маг. Роланд Хаузер – Посланик на Република Австрия в България.

Г-н Янчев приветства участниците с добре дошли и представи поздравителен адрес от името на областния управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев. В него се казва:

„…Нека настоящото бъде прието, като израз на чисто човешко отношение към огромния принос на забележителната личност на Елиас Канети за преосмисляне на злободневието в неговите пространствени измерения между елита на властта и елементарните фракции на масата…

Обнадежден съм, че предприетите тази година инициативи по повод 110-годишнината от рождението на Нобеловия лауреат с корени в Русе, ще продължат да се разрастват и да намират подкрепата на по-широк кръг обществени фигури!

Пожелавам здраве, лично щастие, енергия и мощ за преодоляване предизвикателствата на времето и преоткриване на нови хоризонти с неоползотворени възможности!“

В заключение, заместник областният управител на Област Русе пожела плодотворна работа и емоционално обогатен престой на международните участници в град Русе.

В потвърждение на изграденото сътрудничество между МД „Елиас Канети“ и Областна администрацияРусе, проф. д-р Пенка Ангелова – председател на Дружеството подчерта „намирането на общ език между НПО-държавни институции води до реални резултати в съвместните инициативи“.

Пример в тази посока е основаването през 2005 г. на Австрийската библиотека „Елиас Канети“, както и факта, че голяма част от събитията в рамките на програмата за честване 110-годишния рожден ден на Нобеловия лауреат се провеждат под патронажа на Областен управител на Област Русе.

За сведение: Вторият работен ден на конференцията, 21.11., ще се проведе в Регионалнa библиотека „Любен Каравелов“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари