Посланикът на Беларус посети Русе

0

Днес, 19.02.2016 г., Областният управител на Област Русе – доц. д-р Стефко Бурджиев, прие в кабинета си Посланика на Република Беларус в България – Н. Пр. Владимир Воронкович.

На срещата присъстваха още Веселин Кошев – председател на Европейското движение за пряка демокрация, и Станко Станков – управител на фирма „Булмаркет – ДМ“ ООД.

Посланикът информира, че през 2015 г. е задействана смесената българо-беларуска икономическа комисия с председател зам.-министър Даниела Везиева.

Същата комисия ще заседава тази година през месец юни, като в същото време ще се проведе и бизнес форум. Събитията ще се състоят в Бургас.

В контекста на партньорството в областта на земеделието, Негово превъзходителство сподели своята визия за това, че координирането на сътрудничеството между висшите учебни заведения за аграрна и селскостопанска наука следва да се осъществява под егидата на Министерството на земеделието и храните.

Посланикът представи на вниманието на Областния управител Тодор Трифонов – представител за България на Беларуската търговско-промишлена палата, като подчерта, че е необходимо да се активизират междудържавните икономически връзки чрез търговско-промишлените палати, групата за приятелство с Беларус в българския парламент, както и чрез посещения на разменни начала на делегации от русенска и минска области.

Беше даден пример за ползотворно сътрудничество на Община Панагюрище, Асарел Медец с Минска област във връзка с използването на тежкотоварни самосвали Белаз в открития рудник.

Споменато беше и посещението на бившия заместник областен управител на Област Русе – Милена Хинкова, в Беларус през 2014 г.

Предмет на разговора беше евентуално посещение на бизнес делегация от Русенска област, на която да бъдат обсъдени конкретни теми на икономическо сътрудничество между двете области – русенска и минска.

По време на същата беше обсъдено да бъде актуализиран подписаният през 1996 г. меморандум за сътрудничество.

Областният управител пое ангажимент след обсъждане на предложението с подходящи представители на русенския бизнес, да организира делегацията за евентуалното посещение в Беларус, както и да се уточни във взаимодействие с Посолството на Беларус посещение на бизнес делегацията.

Това сътрудничество ще бъде напълно в контекста на постигнатите договорености по време на срещите на смесената българо-беларуска икономическа комисия през 2015 и 2016 година.

В края на срещата официалните лица си размениха протоколни подаръци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари