Властта създава индустриална зона само за автопроекти

0
Служебният кабинет се похвали с пореден инвеститор с 1 милиард евро
Служебният кабинет се похвали с пореден инвеститор с 1 милиард евро Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Служебният кабинет се похвали с пореден мегаинвеститор, готов да вложи поне 1 млрд. евро в производство у нас

След лансирането на едномилиардния проект на германската "Профайн енерджи" за соларен парк върху язовир "Огоста", този път министрите Александър Пулев и Никола Стоянов обявиха силен инвестиционен интерес в автомобилния сектор и по-точно производство на автомобилни части, компоненти и оборудване.

Двамата министри не пожелаха да кажат коя е компанията или групата от компании с инвестиционни намерения, но по думите им разговорите били в доста напреднал етап, предава вестник СЕГА.

На брифинг в МС министрите на иновациите и на икономиката Александър Пулев и Никола Стоянов посочиха само, че става въпрос за проекти между 1.5 млрд. и 3 мрлд. евро, които държавата се опитва да привлече за реализация в новосформирана индустриална зона в Доброславци, на 15 км от София.

Това е бивше военно летище, което заедно с други съседни имоти - всички вече държавна собственост, ще се превърне в огромна индустриална зона от 290 хектара, обясни министър Пулев. Индустриална зона "Доброславци" ще бъде специализирана в автомобилостроенето и свързаните с него сегменти. "Държавата ще изгради набор от инфраструктура - жп линия, пътища и всичко нужно за един приоритетен инвеститор", заяви Пулев, но тепърва тези дейности ще се изясняват. Министър Пулев не можа да каже към момента каква инвестиция трябва да направи държавата, за да подготви теренът готов да приема инвеститори.

Служебното правителство обаче е взело решение да създаде специално държавно дружество, което да управлява зоната. То ще е дъщерно на Национална компания "Индустриални зони" към Министерството на икономиката и индустрията.

"Създаваме предпоставки за големи инвестиционни проекти, Държавата трябва да действа проактивно, а не реактивно. ", посочи Пулев. И добави, че служебният кабинет е подготвил почвата за още две такива специализирани индустриални зони в Южна и Северна България.

Припомняме, че преди години един друг икономически министър - Емил Караниколов, чертаеше бомбастични планове за превръщане на военното летище в Доброславци в хъб за азиатски инвеститори с многомилиардни капитали, но нищо подобно не се случи.

212 млн. лв. от плана за възстановяване

Общо 212 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, се предвиждат за развитието на индустриални зони. Този месец процедурата ще бъде отворена. Средствата са предназначени за цялостно или частично изграждане на инфраструктура. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на национална среща с близо 200 представители на местната власт от цяла България.

Минималният размер на безвъзмездната помощ за проект е 1 млн. лв. По мярката ще могат да кандидатстват оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие по четири направления – довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, сгради за научно-изследователска дейност и изграждане на екоинфраструктура като например зарядни станции за електромобили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    До 1
    Докато гласуват само 30 % и то половината са платени от ОПГ ГРОБ=ДПС! Пък после ревете по форумите! ГЛАСУВАЙТЕ!!!
  • 4
    1
    123
    Отново инвестиции в София. А провинцията отново кучета я яли... Докога?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари