Властта награждава тихо с 1 милион лева музиканти, композитори, поети

0
Някои от творците са отявлени критици на властта и явно управляващите ще опитат да им "запушат" устата
Някои от творците са отявлени критици на властта и явно управляващите ще опитат да им "запушат" устата Снимка: БГНЕС/архив

Правителството предлага на парламента те да получават по 350 или по 500 лв. месечно в продължение на три години

Правителството е взело любопитно решение на последното си редовно заседание миналата сряда – 3 февруари, показва справка на „Флагман“.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне държавни парични награди за срок 3 години за „особени заслуги към българската държава и нацията“ на 65 лица. Става въпрос основно за музиканти, но и за поети и композитори.

Вносител на проекторешението е Министерството на културата. В списъка са легенди като Васил Найденов, Данчо Караджов, Орлин Горанов, Кирил Маричков, Йорданка Христова, Недялко Йорданов, Митко Щерев, Стефан Диомов, Стефан Димитров и съпругата му Богдана Карадочева.

Според правителството 65-мата следва да бъдат наградени за „изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата“.

За 42-ма са предвидени по 500 лв. на месец, а за 23-ма - по 350 лв.

Това прави по 29 050 лв. месечно общо за всички, а за три години – над 1 млн. лв.

Любопитен момент е, че Министерският съвет (МС) е пропуснал да се похвали за предложението си. Решението не е оповестено от правителствената пресслужба в „сводката“ от 3 февруари.

То обаче може да се намери на сайта на парламента, както и в Информационната система за правна информация на сайта на МС.

Срамежливостта на правителството „Борисов 3“ по темата може да е породена от вероятността решението да се разтълкува като предизборен „реверанс“ към изявените хора на изкуството в края на това управление. Някои от тях са критици на властта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари