Властите вече търсят Илия Златанов, но не заради "Осемте джуджета"

0
След серия от разкрития, които прави Златанов, сега той се оказва на прицел на разследващите органи
След серия от разкрития, които прави Златанов, сега той се оказва на прицел на разследващите органи Снимка: Антикорупционен фонд

Известен предприемач прави серия от разкрития за схема за изземване на бизнеси с участието на високопоставени бивши и настоящи представители на прокуратурата. Тя започва проверка, по която вече седем месеца няма обявен напредък, а източникът на проверяваните твърдения дори не е потърсен

Борис Митов за Свободна Европа

 В същото време бизнесменът се оказва обявен за издирване заради друга прокурорска преписка, образувана по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив.

Това е актуалната ситуация на Илия Златанов, който през юни миналата година публично обвини бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, по прякор Еврото, съпругата му Любена и спецпрокурора Димитър Франтишек Петров в редица престъпления.

Става въпрос за разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Осемте джуджета“, кръстено на предишното име на столичния ресторант, в който бизнесменът твърди, че нееднократно се е срещал с тези хора.

Златанов е собственик на най-голямата фирма за асансьори в България „Изамет“. След конфликт в семейството си той решава да търси помощ, за да възвърне контрола над бизнеса си. Вместо това обаче, по думите му накрая Петров, жена му Любена и охранителната фирма „Делта гард“ успяват да влязат във владение на предприятието му в Дупница и да го контролират и до днес. През това време Златанов бяга в чужбина, тъй като се страхува за живота си.

Както Свободна Европа писа, нито той, нито адвокатите му са търсени през последните месеци във връзка с разкритията му за схемата, описана от журналиста Николай Стайков в четирите епизода на „Осемте джуджета“. Софийската градска прокуратура (СГП), която води проверката по случая, мълчаливо отказва да отговаря и на отправените въпроси за хода на работата по нея.

Никаква проверка няма да има, докато българският Торквемада е главен прокурор.

„Няма никаква проверка“, казва Златанов в телефонно интервю пред Свободна Европа. И добавя веднага аргумент в подкрепа на това твърдение: „Щом продължават Еврото, Любена Петрова и „Делта гард“ да ми държат едното предприятие под окупация, каква проверка може да има?! Никаква проверка няма да има, докато българският Торквемада е главен прокурор (Томас де Торквемада е основателят на испанската инквизиция през XV век).“

За разлика от СГП, колегите им от Софийската районна прокуратура (СРП) обаче активно търсят Илия Златанов. Миналата седмица той научава от дъщеря си Пролетина, която в момента живее в къщата му в София, че служител на Шесто районно полицейско управление (РПУ) я е посетил, за да я попита къде се намира в момента баща ѝ. Впоследствие адвокатката му Грета Ганева се свързва с полицията, откъдето я уведомяват, че издирват клиента ѝ в качеството му на свидетел.

Оказва се, че разследващите искат той да се яви, за да даде сравнителен материал за графологична експертиза. Начинанието трябва да установи дали подписът на Златанов под заповед за уволнение на бивш негов служител е истински или фалшив. Въпреки че самата Ганева вече е свидетелствала пред СРП, че лично е присъствала, когато клиентът ѝ е подписал въпросния документ и е предоставила на наблюдаващия прокурор оригинала на заповедта. И въпреки че СРП би могла да назначи експертиза, която да сравни подписа с този, който Златанов е положил във формуляра за личните си документи в същото Шесто РПУ.

Свободна Европа отправи в петък въпроси и по този казус, но до публикуването на текста отговори от пресцентъра на държавното обвинение не бяха получени.

Историята с подписа

Преписката на Софийската районна прокуратура за въпросния подпис е образувана по сигнал на уволнения от Златанов служител. Според бизнесмена именно той е съдействал на Любена Петрова и „Делта гард“ да овладеят контрола над завода на „Изамет“ в Дупница.

„Опитаха да вземат от главната счетоводителка Камелия Чорбаджийска електронния подпис, за да контролират банковите сметки и да овладеят всички активи на предприятието. За тази цел въпросният служител беше предал компютрите на предприятието на „Делта гард“, както и кадровите досиета на работниците, които след това преназначиха към фирма на Любена“, разказва Златанов.

Той и приближените му служители нямат реален достъп до управлението на завода в Дупница от края на май миналата година. Няколко дни по-късно, на 3 юни 2020 г., Грета Ганева и екип на „Антикорупционен фонд“ посещават Златанов в чужбина. Тогава той подписва пълномощно на адвокатката си и дава интервюто на Стайков. След това бяха публикувани четирите епизода на „Осемте джуджета“.

По време на тази среща Златанов подписва и заповед за дисциплинарното наказание и за уволнението на въпросния си служител, чието име обаче не спомена.

„Аз подписах заповед за наказание и за уволнение на този човек пред адвокат Ганева и тя я занесе в България. Заповедта му е пратена по куриер, но той само е отворил плика и го е върнал“, продължава Златанов.

След като разбира за уволнението си, бившият му служител подава сигнал в прокуратурата. В него пише, че подписът под заповедта на вече бившия му работодател е фалшив. Веднага е образувана преписка и е повдигнато обвинение за документно престъпление на главната счетоводителка на завода на „Изамет“ в Дупница. Нейната връзка с този сюжет се изразява единствено в това, че е администрирала заповедта за уволнение, издадена от Златанов.

„След като не успяха да ме ликвидират и се измъкнах на 12 април 2020 г. с последния самолет за Лондон, сега те държат да бъда издирен, да бъда докаран, за да потвърдят, че това е моят подпис“, допълва разказа си бизнесменът с уточнението, че „истинската им цел е да ме вкарат в ареста и да ме пребият“.

По думите на адвокатката му Грета Ганева не е ясно защо въпросната преписка се води в София при положение, че обвиняемата живее в Дупница, заводът е там и предполагаемото престъпление би трябвало да също да е извършено там.

„Наистина е абсурдно. Още от момента, в който беше образувано това производство, то изглеждаше абсурдно. Заповедта е подписана лично пред мен на 3 юни 2020 г. На този ден бях при клиента ми Илия Златанов извън България, заявява Ганева пред Свободна Европа.

Още преди главната счетоводителка да разбере за случая, домът ѝ е претърсен под претекст, че разследващите търсят оригинала на въпросната заповед за уволнение. Освен с бързите темпове на работа, които демонстрира СРП по казуса, той прави впечатление и с размера на паричната гаранция, определена от прокуратурата на обвиняемата – 50 000 лв.

Липса на доказателства

Тя обаче обжалва мярката си за неотклонение пред Софийския районен съд (СРС), който не само я отменя, но дори не определя по-лека, тъй като приема, че по преписката изобщо няма данни за извършено престъпление.

По делото не може да се формира дори обосновано подозрение за съставяне на неистински документ..

„Нито едно доказателство по делото не сочи, че лицето, посочено като автор на изявлението – Илия Златанов, не е подписало посочения документ. Няма изготвена експертиза или дори експертна справка, която да установява, че подписът върху документа е неистински. В този смисъл и при наличните данни по делото не може да се формира дори обосновано подозрение за съставяне на неистински документ“, постановява съдия Стоян Михов на 3 юли 2020 г.

В края на миналата година СРП решава да спре да се занимава със случая заради невъзможността да открие Златанов и да вземе от него сравнителен материал за изследване на подписа. Счетоводителката му обаче отново обжалва пред съда и той отменя спирането, давайки конкретни указания на разследващите за разпит на свидетели.

Така се стига и до показанията на адвокат Ганева, която заявява, че лично е присъствала на подписването на заповедта от Златанов, след което лично я е пренесла в България, за да бъде изпратена на служителя му. В потвърждение на думите си тя предоставя на прокуратурата и оригинала на въпросния документ, който и до момента би трябвало да е в папката по преписката.

Междувременно уволненият служител на Златанов завежда и дело в съда, искайки заповедта за освобождаването му да бъде обявена за невалидна и той да бъде възстановен на работа.

На първото съдебно заседание, като адвокат на предприятието, помолих съда да задължи адвоката на този служител да уточни какво точно оспорва – дали оспорва автентичността на подписа, за което е подал сигнал в прокуратурата, или твърди, че заповедта е незаконосъобразна“, разказва Ганева, добавяйки, че другият адвокат е отговорил на съда, че оспорва само законността на заповедта – заради допуснати нередности в процедурата по уволнението на клиента му.

При разпита си в Софийската районна прокуратура защитничката на Златанов разказва и това обстоятелство, информирайки наблюдаващия обвинител за номера на това дело, за да може той да изиска протокол от заседанието като доказателство по преписката за документното престъпление.

„Вместо да събере доказателства, прокурорът издава на 4 февруари постановление, с което е ангажирал Шесто РПУ да установява адреса на Златанов. В хода на тази процедура клиентът ми е попаднал в системата за издирване“, обобщава накрая Ганева.

Справка на Свободна Европа в деловодната система на сайта на държавното обвинение показва, че последното действие по въпросната преписка действително е изпращане на прокурорско постановление до Шесто РПУ на 4 февруари.

Сред въпросите, които Свободна Европа изпрати до пресцентъра на прокуратурата и лично до районната прокурорка на София Невена Зартова, бяха: каква е причината СРП да води преписка за предполагаемо престъпление в Дупница, вярно ли е, че Златанов е обявен за издирване, както и дали оригиналът на разследваната заповед наистина е установен и се намира в прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари