Осъдиха петима украински войници за малтретиране на цивилни

1
Петимата военнослужещи са малтретирали мирни граждани в окупирани от Русия територии
Петимата военнослужещи са малтретирали мирни граждани в окупирани от Русия територии

Петимата военнослужещи са малтретирали мирни граждани в окупирани от Русия територии

Петима украински военнослужещи получиха тежки присъди затвор за малтретиране на цивилни в окупирани от Русия райони, предаде Франс прес, като се позова на Следствения комитет на Русия.

Андрей Клементович, Иван Мелникович и Артур Сивицки, служили в полка "Азов", който участва дейно в отбраната на град Мариупол през 2022 г., са признати за виновни за раняване на мирни граждани, се посочва в изявление на Следствения комитет. Те са осъдени на 20 години лишаване от свобода в наказателна колония за "жестоко отношение към цивилни" и за "опит за убийство в организирана група въз основа на идеологическа ненавист".

Тримата били пленени при руската офанзива в Украйна, в редиците на полка "Азов", съставен предимно от украински националисти и смятан от Москва за терористична организация, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Според руския Следствен комитет на осъдените било наредено да "възпрепятстват евакуацията в Русия" на населението и да "убиват хора, заподозрени в подпомагане" на противника.

Комитетът публикува на уебсайта си видеоклип, който показва как тримата войници, с белезници, изслушват присъдите си, след което напуснат съдебната зала.

АФП посочва, че присъдите са произнесени от "върховния съд" на т. нар. Донецка народна република (ДНР), контролирана от Москва, която миналата година обяви присъединяването на района - акт, непризнат от международната общност.

Украинският военнослужещ Богдан Смага беше осъден на 17 години затвор за малтретиране на мирни граждани близо до град Луганск, посочва Следственият комитет.

Друг войник, Игор Лемешев, е осъден на 20 години затвор за смъртта на цивилен при обстрел на съседен на Луганск град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    ZZтанко до 3
    Само така, колега рушлямски тролчец! Тьотка Мутрофанка ще ти даде 3 ръждиви копейки дето пишеш тъпотии! Слава на Путлер и ТероруZZстан, товариш! ХАХАХАХАХА
  • -2
    3
    Групенфюрер Мюлер
    Този под мен е некъпан гей, яде му се едноок смок от сутринта!
  • 2
    2
    Дунавпрост
    Поредната фалишва рушлямска пропаганда! Слава Украина! РУК за тероруZZстан!
  • -3
    1
    Гост
    Браво
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари