ООН потвърди, че е в ход евакуация на цивилни от "Азовстал"

0
Папа Франциск каза, че Мариупол е бил „варварски бомбардиран“
Папа Франциск каза, че Мариупол е бил „варварски бомбардиран“ Снимка: БТА/АР

ООН потвърди, че е в ход операция по евакуацията на цивилни от стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол в Украйна

Операцията протича в координация с "Червения кръст", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"ООН потвърждава, че е в ход евакуационна операция в координация с "Червения кръст" и със страните в конфликта", заяви говорителят на Бюрото по координиране на хуманитарните въпроси към организацията Йен Лерке. Той поясни, че конвоят за евакуацията на цивилни е потеглил на 29 април, преминал е 230 километра и достигнал е "Азовстал" вчера сутринта.

Руската и украинската страна дадоха различаващи се информации за операцията по евакуация на цивилни.

Украинският полк "Азов", който защитава тази промишлена зона, спомена за евакуиране на "20 цивилни, жени и деца", които са били прехвърлени към договорео място и после ще бъдат евакуирани към Запорожие, на територията под контрола на Украйна.

Руснаците пък говорят за 50 евакуирани вчера и за 40 евакуирани днес. Руското министерство на отбраната поясни, че вчера са били евакуирани две групи хора. Не се уточнява първата в каква посока е заминала, а втората е била отведена в Бизименное, град източно от Мариупол. Днес според ТАСС 18 мъже, 14 жени и 8 деца са били изведени от Мариупол към така наречената Донецка народна република. А според РИА "Новости" всички евакуирани от "Азовстал" са в палатков лагер в Безименное.

Папа Франциск каза, че Мариупол е бил "варварски бомбардиран"

Папа Франциск описа войната в Украйна като "ужасяващо отстъпление от страна на човечеството", който го е накарало да "страда и плаче", и призова за отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на хората в завода "Азовстал" в Мариупол, предаде Ройтерс.

Светият отец говори на площад "Свети Петър" пред хиляди миряни, дошли за традиционната му следобедна неделна благословия. Той отново отправи косвени критики към Русия.

"Мислите ми веднага се насочват към украинския град Мариупол - градът на Мария, варварски бомбардиран и разрушен", каза той. "Страдам и плача, като си помисля за страданията на украинското население, особено за най-слабите, най-възрастните и за децата", сподели светият отец.

Той каза още, че на 3 май ще бъде отбелязан Световният ден на свободата на пресата на ООН. "Отдавам почит на журналистите, които плащат голяма цена за това право", заяви Франциск и посочи, че миналата година са били убити 47 журналисти, а над 350 са били пратени в затвора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари