Владимир Варимез е първият осъден моряк в Крим

0
Владимир е етнически българин, гражданин на Украйна
Владимир е етнически българин, гражданин на Украйна

Българинът Владимир Варимез е първият сред пленените от Русия украински моряци, срещу когото е произнесена присъда от 60 денонощия арест.

Това съобщи Евген Магда - преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски", директор на Центъра за обществени отношения в Киев, предава news.bg.

"Сред 24-мата украински военни моряци, които на 25 ноември руснаците взеха в плен, е и Владимир Варимез - той е родом от Одеска област, украински военен моряк, етнически българин. Той се оказа първият, когото окупационният съд в Крим осъди на 60 дни арест." - заяви той.

Припомняме, по-рано МВнр съобщи, че няма данни Владимир Варимез да има българско гражданство.

"Става дума за етнически българин, гражданин на Украйна, който е защитавал своята родина, и днес несправедливо се намира в руски арест." - поясни Евген Магда, който в момента е у нас по покана на Атлантическия съвет.

"Украйна е многонационална държава и не само украинци, но и българи, унгарци, поляци, руснаци защитават Украйна - факт, който нанася сериозен удар срещу руската пропаганда." - допълни той.

Владимир Варимез служи с договор в украинската армия. Припомняме, от 28 в Украйна е обявено военно положение, но засега не е обявена мобилизация.

Днес доц. Магда изнесе лекция пред студенти в Нов български университет. Утре, 30 ноември, ще бъде лектор на семинара "Руската хибридна агресия срещу европейските ценности. Намеса при провеждане на избори".

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари