Владимир Тодоров: Конфискацията на автомобила плаши българина

0
Според него тази мярка работи
Според него тази мярка работи Снимка: БГНЕС

Според него тази мярка работи

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това е мнението на Върховния касационен съд за една от промените в Наказателния кодекс, приети миналото лято. Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.

Казусът коментира в програма "Ден след ден" по БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според него конституционните съдии не би трябвало да обявяват за противоконституционни тези мерки. Но дори и това да се случи трябва да се прецизират текстове в НК и тази мярка да остане, защото това не е прецедент в Европа. По думите в някои държави се конфискуват автомобили не само за алкохол и наркотици, а и за превишена скорост.

"Тази мярка беше въведена август месец м.г след като дълги години виждаме, че действащите към онзи момент санкции за пияните и дрогирани не даваха резултат, а напротив имаше ръст на дрогирани водачи. В един момент те даже задминаха пияните. Тази мярка е положителна, защото макар да не е минала една година, осезаемо и статистически се вижда, че има по-малко задържани пияни или дрогирани при същия или по-голям бройки тестове, което означава, че българинът не го плашат глобите, но българина го плаши това да загуби автомобила си", припомни Тодоров.

Той поясни, че доколкото има проблем той при бавното излизане на кръвните тестове и сгрешените тестове. Според него това ще се реши до два-три месеца, защото се закупиха две машини и се очаква да бъдат закупени още, за да се компенсира забавянето в момента.

"Конфискацията на автомобила минава през съда и всеки има възможност да изложи своите аргументи пред съдия", посочи експертът.

По думите му тази година като цяло има по-малко загинали при катастрофи спрямо същия период на миналата година.

"100 загинали има от началото годината, което е с 13-15 по-малко от миналата година", каза Тодоров.

Той смята, че до края на година КС трябва да се е произнесъл по казуса. На въпрос свързан с продължаващата агресия по-пътя експертът посочи като причина липсата на бърза и ефикасна съдебна система.

"Има чувство за безнаказаност не само на пътя, има чувство за безнаказаност и спрямо държавността и спрямо законите. Така че това е общо проявление на липсата на бърза и ефикасна съдебна система. Когато говорим, че съдебната система не работи или тя работи бавно едно от проявленията е тази агресията по пътя, защото тя не дава бърза реакция на държавата", категоричен е Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари