Владимир Путин: Зеленски няма легитимност след изтичането на мандата му

0
Това ще създаде правна пречка, ако Русия и Украйна възобновят мирните преговори, заяви руският президент
Това ще създаде правна пречка, ако Русия и Украйна възобновят мирните преговори, заяви руският президент Снимка: Facebook

Това ще създаде правна пречка, ако Русия и Украйна възобновят мирните преговори, заяви руският президент

Руският президент Владимир Путин днес заяви, че украинският президент Володимир Зеленски няма легитимност след изтичането на петгодишния му мандат и това ще създаде правна пречка, ако Русия и Украйна възобновят мирните преговори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна все още е във военно положение през третата година от пълномащабното нахлуване на Русия, Зеленски не е бил изправен пред избори, въпреки че петгодишният му мандат изтече тази седмица - нещо, което той и съюзниците на Украйна смятат за правилно решение по време на война.

Путин е готов да да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което признава сегашните линии на бойното поле, съобщи днес Ройтерс, цитирайки четири руски източника, но е готов да продължи да се бие, ако Киев и Западът не реагират.

Но на телевизионна пресконференция по време на посещение в Беларус, Путин заяви, че статутът на Зеленски е проблематичен.

"Но с кого да преговаряме? Това не е празен въпрос... Разбира се, ние осъзнаваме, че легитимността на действащия държавен глава е приключила", каза той.

Путин заяви, че Западът ще използва конференцията за войната, организирана от Швейцария, която ще се проведе следващия месец, за да подкрепи легитимността на Зеленски, но това са "PR стъпки" без правно значение.

Руският президент посочи, че мирът трябва да се постигне чрез здрав разум, а не с ултиматуми. Той трябва да се основава на проектодокументи, които са били разработени между двете страни в първите седмици на войната, и на "днешните реалности на място" - препратка към факта, че Русия контролира близо 20% от територията на Украйна.

"Ако се стигне дотам, ще трябва, разбира се, да разберем с кого трябва и можем да работим, за да стигнем до подписване на правно обвързващи документи. И тогава трябва да сме напълно сигурни, че работим с легитимни (украински) власти", каза Путин.

Коментарите на Путин вероятно ще бъдат възприети от Украйна и западните ѝ съюзници като поредното доказателство, че той няма реални намерение да започне мирни преговори, въпреки че често заявява желанието си да преговаря, коментира Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Иска
    Иска, но с трезви и легитимни държавни лица, а не с опържени глави от дрога и от други вълшебни течности .... Точно пък Вовата винаги е правил точно каквото е казал ! Това хич не е лесно с онова гнездо запад-нали измамни гадни змии !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари