Владимир Путин предупреди, че Русия може да излезе от зърнената сделка след 60 дни

1
Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката, допълни президентът
Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката, допълни президентът Снимка: © РИА Новости / POOL

Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката, допълни президентът

Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че Москва се е съгласила да удължи зърнената сделка, позволяваща износ на украинско зърно на световните пазари, само с 60 дни и може да излезе изцяло от нея, ако условията ѝ не бъдат изпълнени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изказване на международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят", в която участват африкански парламентаристи, Путин отбеляза, че Русия очаква улесняване на износа на собствената си земеделска продукция като част от сделката.

"Справедливото и всеобхватно прилагане на Черноморската зърнена сделка може да бъде осигурено само ако се вземе предвид нашата позиция и в зависимост от това ще преценим по-нататъшното си участие в нея", заяви Путин.

С посредничеството на ООН и Турция през юли беше сключено споразумение, позволяващо на Украйна - една от "житниците" на света - да изнася храни и торове от три от черноморските си пристанища. Споразумението със срок на действие 120 дни беше подновено миналия ноември. Русия се съгласи на още едно удължаване, когато сделката изтече в събота, но отбеляза, че ще приеме то да е само 60-дневно.

Украйна твърди, че удължаването само с 60 дни нарушава условията на сделката, но споразумението позволява на страните да го модифицират, както и направи Русия. ООН и турският президент Реджеп Ердоган потвърдиха, че е договорено удължаване, но не казаха за какъв срок ще е то, което отразява неспособността им да повлияят на решението на Русия.

Москва изразява разочарование, че сделката не успя да осигури пълен достъп за износ на нейното зърно и торове през Черно море. Въпреки това износът на руска пшеница през ноември, декември и януари е бил рекордно висок и е отбелязал увеличение с 24 процента спрямо същия период една година по-рано, сочат данни на "Рефинитив".

Путин използва днешната парламентарна конференция "Русия-Африка", за да повтори руските твърдения, че голяма част от зърното, изнасяно в рамките на сделката, отива на "презадоволените" европейски пазари, а само малка част стига до африканските пазари.

Руският президент добави, че ако Русия реши да удължи сделката след 60 дни, тя ще е готова да снабдява африканските държави с безплатно зърно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари