Русия работи по ново голямо споразумение с Иран

1
Миналата седмица Владимир Путин разговаря в продължение на пет часа в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси
Миналата седмица Владимир Путин разговаря в продължение на пет часа в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси Снимка: Kremlin pool / ЕРА / EFE / архив

Миналата седмица Владимир Путин разговаря в продължение на пет часа в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси

Русия и Иран ще ускорят работата по "голямо ново междудържавно споразумение", заяви руското външно министерство, предаде Ройтерс.

Ведомството не даде подробности за обхвата на споразумението, което идва на фона на засилващите се политически, търговски и военни връзки между Москва и Техеран, в които САЩ виждат повод за загриженост.

В изявление Русия заяви, че външните министри на двете страни са се договорили в телефонен разговор в понеделник да ускорят работата по споразумението, което се намира на "висок етап на готовност".

Миналата седмица президентът Владимир Путин разговаря в продължение на пет часа в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Подобно на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун се срещна с Путин през септември, Иран е заклет враг на САЩ и може да предостави на Москва военно оборудване за войната в Украйна, където Русия широко използва ирански безпилотни самолети.

Миналия месец Кремъл заяви, че Русия и Иран развиват отношенията си, "включително в областта на военно-техническо сътрудничество", но отказа да коментира предположението на Белия дом, че Иран може да обмисля да предостави на Русия балистични ракети.

Иранските власти заявиха, че военното сътрудничество с Русия се разширява с всеки изминал ден. Миналия месец Техеран заяви, че е финализирал договореностите с Русия да му предостави изтребители Су-35, бойни хеликоптери Ми-28 и самолети да обучение на пилоти Як-130.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари