Владимир Путин обяви преустановяването на участието на Русия в „Нов Старт”

1
Руският парламент гласува излизането на страната от договора за ядрените оръжия
Руският парламент гласува излизането на страната от договора за ядрените оръжия Снимка: Getty Images

Руският парламент гласува излизането на страната от договора за ядрените оръжия

Руският парламент предприе днес действия за суспендиране на участието на Москва в договора за ядрените оръжия „Нов СТАРТ”, обвинявайки САЩ и Запада за провала на последното останало споразумение между Вашингтон и Москва за ядрените оръжия, съобщи „Ройтерс", цитирана от БТА.

Путин обяви във вторник преустановяването на участието на Русия в договора в ключовото си обръщение към парламента, докато американският президент Джо Байдън обеща да продължи да подкрепя Киев броени дни преди първата годишнина от руската „специална военна операция" в Украйна.

По време на днешната сутрешна сесия на Държавната дума (долната камара на руския парламент) депутатите гласуваха предложението за суспендиране на договора, което след обяд, след 15:00 часа местно време (12:00 часа по Гринуич) ще бъде внесено за гласуване и в Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент".

"Предприетите действия от страна на руския парламент са отговорът, който Русия отдавна трябваше да даде на откритата война, която САЩ и НАТО обявиха на Русия", каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, който днес е заместник-председател на руския Съвет по сигурността.

„Бяхме принудени да вземем това решение заради войната, която ни обявиха САЩ и други страни членки на НАТО. То ще има огромен отзвук в цял свят и най-вече в САЩ", написа Медведев в „Телеграм".

Медведев призова също за включването на ядрения арсенал на Великобритания и Франция в бъдещи споразумения за контрол на ядрени оръжия между Русия и Запада.

Първоначалната реакция на Запада на решението на Русия да преустанови участието си в договора за ядрените оръжия „Нов СТАРТ" не показва желание за преговори, каза Кремъл, цитиран от „Ройтерс". На въпроса при какви условия Русия може да се присъедини отново към споразумението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всичко зависи от позицията на Запада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари