Владимир Путин ли поръча смъртта на Пригожин?

0
Според анализатори списъкът с евентуалните поръчители е дълъг, като начело са Владимир Путин и Сергей Шойгу
Според анализатори списъкът с евентуалните поръчители е дълъг, като начело са Владимир Путин и Сергей Шойгу

Според анализатори списъкът с евентуалните поръчители е дълъг, като начело са Владимир Путин и Сергей Шойгу

Въпросът кой и какво може да стои зад смъртта на Пригожин изглежда, че има лесен отговор. Според анализатори обаче списъкът е дълъг. Президентът Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу са начело. Причините руската власт да иска смъртта на Пригожин са няколко. В нея можем да видим послание на Кремъл - че всяко несъгласие ще бъде наказвано, че нищо не е забравено и простено. Зад него стои и деконструкция на компанията "Вагнер".

Евгений Пригожин: "Злото, което военното ръководство на страната носи, трябва да бъде спряно".

С тези думи на 24 юни Евгений Пригожин и войници от "Вагнер" потеглиха към Ростов на Дон и Москва, припомня БНТ.

Владимир Путин: Това, пред което сме изправени сега, е измяна. Неразумни амбиции и лични интереси водят към държавна измяна и предателство - на общата кауза и своя народ.

Руското ръководство не забрави нито думите, нито действията на Пригожин, според анализатори.

Уилям Бърнс, директор на ЦРУ: Путин като цяло смята, че отмъщението е ястие, което най-добре се сервира студено. Той ще се опита да успокои ситуацията, доколкото може, но от моя опит мога да кажа, че Путин е великият апостол на отмъщението.

Именно посланието на Пригожин, преди да потегли към Ростов, в което оспори основанията на войната в Украйна, както и опитът за преврат, са причината той да бъде отстранен сега. Това смята експертът по геополитика, сигурност и бивш служител към генералния секретар на НАТО Хари Неделку.

Хари Неделку, старши директор "Геополитика" - "Расмусен Глобал": От това, което виждаме в Путинова Русия, мисля, че има само един човек, който може да е отговорен или поне негласно да одобрява акт, равносилен на екзекуция. Дали е била под директната заповед на Путин, или елементи от армията са действали самостоятелно, по един или друг начин, това е дело, поръчано от върха на руското ръководство.

И Пригожин, който заяви, че Кремъл е виновен за неуспехите на фронта, и други отявлени критици на режима, бяха елиминирани в рамките само на два месеца.

Петър Карабоев, зам.-главен редактор на "Дневник": Пробваха леко да обикалят около Кремъл, после влязоха с критиките си в Кремъл, заобикаляха Путин, но накрая казаха - ето, това е виновният човек. Това е абсолютно, много голяма, дебела и тежка червена линия. Не, не, и не.

Но защо сега, а не още през юни би действал президентът Путин?

Петър Карабоев, заместник главен редактор на "Дневник": Защото е преценил, че е достатъчно далеч от ефекта на метежа на Пригожин и на "Вагнер", достатъчно е задействал машината за овладяване или деконструиране, разглобяване на "Вагнер", прехвърлянето на командния състав и на войниците към други структури, в частност на една нова частна компания "Редут", която е към Министерството на отбраната, и е преценил, че Пригожин няма да има достатъчно подкрепа във "Вагнер".

Моментът е избран сега, за да бъдат избегнати конфликти вътре в Русия между националистите, за които Пригожин се превърна в ярък изразител на несъгласието по начина на водене на войната в Украйна, и лоялните на Кремъл.

Марку Кангаспуро, "Евразийски и руски изследвания", Университет в Хелзинки: През юни Путин не беше сигурен как да се справи с проблема. Имаше нужда от Лукашенко като посредник, за да намери решение на конфликта между "Вагнер" и армията. Да намери компромис през юни, беше по-добро решение, отколкото да рискува пълномащабна гражданска война в подстъпите на Москва".

Отстраняването на Пригожин и Дмитрий Уткин, обаче, по парадоксален начин стимулира реакция обратно срещу режима в Русия.

Хари Неделку, старши директор "Геополитика" - "Расмусен Глобал": Има два извода, които можем да направим от това. Първият е, че несъгласието няма да се толерира. Вторият е, че ако има нов опит за преврат и бунтове, няма вариант за връщане назад. Това, което Пригожин направи. По парадоксален начин смъртта на Пригожин вдига залозите. Бъдещ бунт срещу режима на Путин, ако има такъв, няма да спре до преговори или на половината път към Москва. Най-вероятно ще извърви целия път, защото посланието тук е, че или отивате до край, или ще бъдете елиминирани".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    1
    Киро
    Естественно,че Путин го поръча. Путин е убиец!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари