Вижте колко е спирачния път на автомобил при различна скорост

2
Карай умно, стигни жив!
Карай умно, стигни жив! Видео: TV7

213 души загинаха на пътя от началото на кървавата 2015 година!

Около 40 на сто от произшествията и над 50 % на жертвите на пътя са резултат от висока скорост, показва статистиката.

С помощта на професионалния пилот Калин Бенчев екип на предаването "Добро утро, България!" измери спирачния път на автомобил при различна скорост. Според експерта независимо от възможностите на автомобила най-важни в критични ситуации са реакцията на водача, неговите възможности и състоянието на гумите.

Под зоркия поглед на Калин Бенчев проверяваме какво е поведението при спиране на един сравнително нов семеен автомобил в отлично техническо състояние и с нови летни гуми.

Първоначално спираме с 30 км/ч – скорост, препоръчителна в малките квартални улички - успяваме да спрем колата за 2 метра и 80 сантиметра.

При следващият опит засилваме колата с 50 км/ч – ограничение, валидно за повечето улици и булеварди в градовете. Спираме в рамките на 6 метра и половина.

Увеличаваме скоростта само с 10 километра и спираме. При 60 км/ч спирачни път е 11,80 метра, т.е. увеличил се е с над 5 метра.

Експериментът показва, че ако шофираме само с 10 км над позволеното, ние удължаваме спирачния си път с разстояние, равно на 2 пешеходни пътеки....а понякога дори и един метър може да се окаже фатален.

При последния опит колата се движи с 80 км/ч - скорост, позволена на булеварди като Цариградско шосе и по-подходяща за извънградски пътища. Спирачният път вече е близо 25 метра.

При мокра пътна настилка спирачният път се увеличава драстично, както и възможността за поднасяне при по-рязко спиране.

Позволяваме си един последен опит. През последните години свикнахме със скъпите джипове, които в не малко случаи прелитат покрай нас с несъобразена скорост. Любопитното е обаче, че тези автомобили не спират толкова добре, колкото си мислим. Причината е в голямата им маса. Така при 60 км/ч спирачният път на джипа е с цели 8 метра по-дълъг от този на леката кола.

Жертвите от началото на годината са рекордни - 213 души са намерили смъртта си на пътя. Това е с 10 души повече спрямо същия период на черната 2014 г.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари