Висшият съдебен съвет избира председател на Районен съд Русе

0
На заседанието си този четвъртък Висшият съдебен съвет ...
На заседанието си този четвъртък Висшият съдебен съвет ...

На заседанието си този четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) избира председател на Районен съд Русе.  Кандидатите за поста са съдия Пламен Ченджиев, съдия Велизар Бойчев и съдия Елена Балджиева и тримата съдии в Районен съд Русе. Български институт за правни инициативи публикува в Judicialprofiles.bg публичните представяния (профили) на кандидатите.  Платформата е част от Инициативата за прозрачни съдебни назначения и действа от 2012 г. Информацията в представянията, е извлечена изцяло от публични източници и регистри, както и включва данни, изискани и предоставени по реда на Закона за достъп до обществена информация от ВСС. Профилите дават възможност на граждани и журналисти да се „запознаят” със съдиите и с процедурите по назначаване на ръководни длъжности в съдебната система.

Пламен Ченджиев завършва юридическото си образование през 1992 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Започва кариерното си развитие в Окръжен съд Русе през 1993 г, а на следваща година става младши съдия в същия съд. За четири години (1994 – 1998 г.) е районен съдия в РС Русе, като става и заместник председател до м. август 1998 г. Близо шест години (1998  - 2004 г.) Пламен Ченджиев излиза от системата на съдебната власт, като през това време е адвокат в Адвокатска колегия Русе. Завръща се като съдия изпълнител н РС Русе през 2004 г., а в края на същата година става заместник председател на същия съд. Остава на този пост до 2009 г., откогато е районен съдия в РС Русе. Съдия Ченджиев е последователно повишаван в ранг „съдия в ОС“ през 1997 г. и в „съдия в АС“ през 2009 г.  

Велизар Бойчев завършва Русенския университет през 1997 г., специалност „Право“. През 1998 г., за девет месеца е съдебен кандидат в Окръжен съд Русе, а от 1999 г. до м. ноември 2000 г. е младши съдия в същия съд. От 13 ноември 2000 г. Велизар Бойчев е съдия в РС Русе, през 2004 г. придобива статут на несменяемост и ранг „съдия в ОС“. С решение на ВСС  от 23.01.2014 г. на съдия Бойчев е определена комплексна оценка от атестацията „много добра“.

Елена Балджиева завършва юридическо образование през 1997 г. в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Освен образованието си по право, г-жа Балджиева има и по „Автоматика“ и „Стопанско управление“. Започва кариерата си като съдебен кандидат в Окръжен съд Русе през 1998 г. Работи за кратко като главен юрист-консулт в РИТ Русе. ОТ 1999 г. до 2006 г. е следовател в ОСлС Русе. От юни 2006 г. до настоящия момент е съдия в Районен съд Русе. Съдия Балджиева е повишена в ранг „съдия в ОС“ през 2006 г, а през 2009 г. в „съдия в АС“. На последната атестация на Елена Балджиева през 2013 г. й е определена комплексна оценка „много добра“. Атестационния формуляр е приет от съдия Балджиева на 07.08.2013 г.

През юли 2015 г. съдия Пламен Ченджиев, съдия Велизар Бойчев и съдия Елена Балджиева са кандидати за  поста административен ръководител – председател на Районен съд Русе. Публично представяне на съдиите може да бъде видяно в  сайта Judicialprofiles.bg.  Платформата е част от Инициативата за прозрачни съдебни назначения на Български институт за правни инициативи и е активна от 2012 г. Публикуваните профили на магистрати в момента са над 200 и дават възможност на граждани и журналисти да се запознаят с кандидатите в процедурите по назначаване на ръководни длъжности в съдебната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари