Високоскоростнен транспорт ускорява от 0 до 540 километра за 2 секунди

0
Ще можем ли скоро да пътуваме със скорост, доближаваща се до тази на самолетните превози?
Ще можем ли скоро да пътуваме със скорост, доближаваща се до тази на самолетните превози?

Милиардерът и собственик на Hyperloop Technologies Илон Мъск е с още една стъпка по-близо до реализирането на обещанието си да предостави на света наземен пътнически транспорт със скорости, доближаващи тези при самолетните превози. 

Екипът на компанията обмисля да проведе първите тестове на двигателя на новото превозно средство през януари в северен Лас Вегас. Опитният полигон е с дължина половин миля и се очаква прототипът на футуристичното превозно средство да бъде ускорен от 0 до 540 километра в рамките на 2 секунди, пише Economic.bg.

Технологията Hyperloop беше представена за първи път от Илон Мъск през август 2013 г. Става въпрос за концепция за релсово превозно средство, което комбинира магнитна левитация, позволяваща му да избегне триенето с релси и други твърди повърхности, както и вакуумна среда - влакчетата фактически се движат в защитени тръби, като това ще предотврати избягването и каквото и да било триене с въздуха. 

Първоначално идеята на Мъск беше, че по този начин системата ще пренася хора или товари между Лос Анжелис и Сан Франсиско (където се очаква да е и първата линия) за около 30 минути. 

Плановете на милиардера предвиждат в по-далечно бъдеще опасването на Съединените щати и други страни по света с високоскоростната транспортна система. За да се случи това обаче, първоначалните тестове на двигателя трябва да се окажат успешни.

Проектът Hyperloop представлява система за пътнически и товарен превоз по тръбопроводна система посредством вакуум в специални капсулиКапсулите могат да достигнат скорост близо до скоростта на звука, поради частичния вакуум вътре в тръбата.

Според Мъск това е петият вид транспорт (след воден, въздушен, автомобилен, железопътен и автомобилен), считайки, че целта на проекта трябва да бъде свързване на места, отдалечени едно от друго на разстояние от около хиляда километра.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари