Високо кръвно налягане: Да се лекува или не?

2
Повишаването може да е защитна реакция на организма
Повишаването може да е защитна реакция на организма

Повишаването може да е защитна реакция на организма

Твърде интензивното лечение на хипертонията може да бъде вредно за диабетиците, съобщават учени от Umea University в Швеция, пишат 168 часа.

 По време на проучването те наблюдават голяма група пациенти, страдащи от високо кръвно налягане и диабет. Оказва се, че при тези от тях, чието систолно (“горно”) налягане е свалено до стойности, не по-ниски от 140 мм, нивото на инфаркти и инсулти намалява. Но при пациенти, чието кръвно налягане е “като това на космонавтите” - под 140 (например 120), нивото на опасните усложнения рязко се увеличава. Същото важи и за тези, чиято горна граница е значително по-висока от 140 мм.

Медицинските сайтове са пълни с въпроси и препоръки за справяне с високото кръвно. Друга група учени не по-малко убедително доказват, че идеалното кръвно налягане е 120/80 и това е нивото, към което трябва да се стремят такива пациенти. Всъщност противоречието в тези препоръки е привидно, когато се прилага медицински подход. Важно е да се разбира механизмът на действие на лекарствата при определена патология, а не механичното предписване на хапове за глава, за кашлица, за сърце, за кръвно.

Как да се лекува високото кръвно

При продължително превишаване на допустимия "коридор" (60-85 мм за "долното" и 120-145 за "горното" налягане) в тялото започват да се развиват патологични изменения. Стената на лявата камера на сърцето се удебелява, нарастването на съдовата мрежа не върви в крак с увеличаването на мускулната маса. В резултат на това кислородното гладуване на сърдечния мускул (исхемията) започва да прогресира. Клинично се проявява с ангина пекторис и нерядко със сърдечен удар. Страдат също съдовете и тъканите на мозъка, бъбреците и редица други органи. Тогава въпросът се променя – необходимо ли е да се намали това високо кръвно до идеалните показатели и дали колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре? Оказва се, че не всичко е толкова просто.Понякога е вредно да се сваля високото кръвно

Това важи особено при захарен диабет, тъй като това заболяване засяга предимно съдовете, които стават по-крехки, често запушени с кръвни съсиреци (тромби). Техният лумен се стеснява, за кръвта става все по-трудно да доставя необходимия кислород на органите. Оказва се, че при нормално кръвно налягане сърцето и мозъкът ще са в състояние на почти постоянна исхемия. Това води до стенокардия и повишен риск от инфаркти и инсулти, което е установено от шведските учени в изследването им. Повишаването на кръвното налягане не изглежда като патологично-суицидна реакция, а като защитно действие на организма за предотвратяване на най-опасните усложнения от страна на сърцето и мозъка. Да, това е "избор на по-малкото зло" и проблемите с хипертонията ще се развиват. Но по-късно, отколкото в ситуация на вече започнала постоянна исхемия на органите и тъканите.

Когато ниското кръвно е опасно

Струва си да се отбележи, че съдовете се увреждат не само при захарен диабет, но и при атеросклероза, системни заболявания на съединителната тъкан и други патологии. Неофициалната формула за горната граница на кръвното налягане за възрастните е "100 + възраст". Тоест при 20-годишните то трябва да е 120 мм, при 40-годишните – 140 мм, при 60-годишните – 160 мм. По-високо кръвно обаче не бива да се допуска.

При хипертонична криза

налягането трябва да бъде "свалено" най-много с 1/3 от достигнатата максимална стойност на горната граница. Тоест, ако тя е 240 мм, трябва да се свали до 160 мм, не повече. В противен случай може да възникне опасна исхемия на органите на пациента, които са свикнали да съществуват комфортно при повишено ниво на кръвното. Въпреки това някои специалисти все още се опитват да докажат, че допустимите стойности на артериалното налягане за млади хора и за възрастни трябва да са едни и същи. Какво да се има предвид при диабет.

При лечение на високо кръвно налягане винаги трябва да се има предвид, че то може да бъде защитна реакция на организма. И преди да принудите тялото да потисне тази реакция, е необходимо да му осигурите алтернатива.

При диабет ендокринолозите смятат за изключително важно да се предписват съдови лекарства възможно най-рано. Те максимално неутрализират патологичните промени в съдовете и по този начин допринасят за поддържането на нормалното кръвоснабдяване на органите. Невинаги се случва тялото да увеличава налягането, за да компенсира кислородния глад, и хипертония в този случай може и да не се развие. А ако се развие, това е повод да се помисли за адекватността на предписаната съдова терапия. Подобни подходи се използват при лечението на високо кръвно налягане, а не при диабет. Много хора избират да пият само антихипертензивни хапчета и почти нищо друго. За щастие, много от тези лекарства имат съдоразширяващ ефект.

Лечението на хипертонията трябва да е комплексно - с предписване на лекарства, които подобряват кръвообращението в сърцето, мозъка, както и метаболитните процеси в клетките на тези органи. И тогава налягането може да се понижи или за същия ефект ще е необходима по-малка доза антихипертензивни лекарства. Разбира се, в някои случаи високото кръвно налягане определено трябва да бъде понижено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари