Вирусолозите - новите герои или злодеи

0
Вирусолозите се превърнаха във враг номер едно на последователите на конспиративни теории
Вирусолозите се превърнаха във враг номер едно на последователите на конспиративни теории

Пандемията превърна популярните германски вирусолози в мишена за нападки 

Пандемията изведе германските вирусолози в светлините на прожекторите. Но популярността носи и омраза, а дори и смъртни заплахи, пише Дойче Веле.

С началото на пандемията милиони германци научиха името на Кристиан Дростен, главния вирусолог на берлинската болница "Шарите" и съветник на германското правителство в кризата.

Хендрик Щреек и Александър Какуле са някои от другите имена, които попаднаха в центъра на обществото внимание в последните месеци. И докато преди година тези имена бяха познати само на специалистите, днес те са сред най-популярните личности в Германия.

Но популярността има своята тъмна страна.

Все по-често учените стават мишена на нападки в мрежата.

Един пример: в Туитър напоследък се разпространява хаштагът #SterbenmitStreeck (Да умреш с Щреек). Директорът на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон Хендрик Щреек заяви, че е излишно да се говори за броя на починалите във връзка с коронавируса. Много потребители на Туитър сметнаха това за цинично.

Щреек, от своя страна, е шокиран от реакцията им. Всеки, който изказва мнението си публично, трябва да се подготви да бъде критикуван, казва психоложката Пиа Ламберти пред ДВ. Тя обаче определя хаштага за Щреек като "безвкусица".

Вирусологът Кристиан Дростен най-често попада в центъра на общественото внимание. Като един от водещите германски експерти по коронавируса, той се прослави в национален мащаб с подкаста си по темата Ковид-19, който създаде заедно с радио NDR. Отношението към Дростен все по-често започва да напомня култ. Пиа Ламберти говори за имидж на "супергерой". Едно от доказателствата е, че междувременно произвеждат дървени фигурки, които приличат на Дростен. По данни на производителите те отдавна са изкупени.

Дростен набра слава, но си спечели и много противници, докато съветваше германската канцлерка за пандемията. Таблоидът "Билд" дори го обвини в нечисти научни методи и прикрити цели.

По време на демонстрациите срещу мерките в Берлин, Дростен беше изобразен върху множество плакати, на част от които в затворническо облекло. Вирусолозите се превърнаха във враг номер едно на последователите на конспиративни теории, казва Пиа Ламберти. Заради нарастващото им влияние те се възприемат като могъщи, част от "тези горе".

Дростен, както и епидемиологът и депутат Карл Лаутербах, съобщиха, че са са получавали смъртни заплахи.

В началото на април Дростен заяви, че обмисля да се оттегли от публичното пространство. В интервю за Deutschlandfunk той обясни, че излиза така облечен, че "да не бъде непременно разпознат". Той неведнъж е ставал жертва на враждебно отношение: "Когато човек преживее подобно нещо, започва да се чувства несигурен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари