Вирус източва едрите пари от банкоматите

0
Вирус се „крие” в оперативната памет на устройството
Вирус се „крие” в оперативната памет на устройството

В Русия засякоха безфайлов вирус позволяващ източването на едрите пари от банкоматите, пише „Комерсант”, цитиран от Монитор.

Според изданието опасността е засечена за първи път в страната

Вирус се „крие” в оперативната памет на устройството, което му позволява за се затруднява откриването му от антивирусната защита. По думите на експерти явно става дума за професионални хакери. Те са успели да влязат във външния контур на мрежата на банката и са хакнали компютъра на някои от специалистите, отговарящи за банкоматите. От там вирусът е пуснат в затворената мрежа на устройствата пускащи парите.

За да ограбят банкомата на престъпниците е достатъчно да въведат определен код, който ще даде команда на машината да им даде цялата наличност от 40 банкноти от първата касета с номинал 1000 и 5000 рубли (16 и 80 долара).

Според експертите са заразени основно банкомати марка NCR. При рестартиране на банкомата, той би трябвало да изчезне, но може сам да се запише в специален раздел на рестартирането и да се възроди отново. Някои финансисти смятат, че банките сами стимулират хакерите, защото предпочитат да влагат пари за застраховки, вместо за информационна безопасност.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари