Виолета Коритарова освободи шефа на АПИ

0
За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев
За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев Снимка: БТА

За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев

Със своя заповед министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова освободи председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов след установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия. За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ, съобщиха от министерството.

"Министър Коритарова взе решението си за освобождаване на инж. Йорданов, след като се запозна с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50 на сто, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция "Вътрешен одит" и инспектората на МРРБ през март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Денков" Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., договорите за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22 декември 2023 г.", се посочва в информацията.

В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022-ра година с до 50 на сто.

На 1 април одитният доклад е изпратен на председателя на УС на АПИ и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

През втората половина на март, в рамките на изслушване в парламентарната ресорна комисия, Йорданов съобщи, че със заповед на министър Цеков е разпоредена проверка и вътрешен одит във връзка със съмнения за нерегламентирани и корупционни практики по два договора за пътно поддържане в областите Варна и Добрич. Първото нещо, което сме направили, когато при нас възникна подозрение, че има възлагания, които съдържат нередности, е да прекратим всички плащания по възлагания след 22 декември 2023 г., припомня БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари