Виктор Орбан обвини ЕС в "брутален саботаж"

1
Евросъюзът спирал средствата за пандемията, за да го отстрани, смята премиерът на Унгария
Евросъюзът спирал средствата за пандемията, за да го отстрани, смята премиерът на Унгария Снимка: ЕПА / БГНЕС

Премиерът на Унгария няма да отстъпи пред ЕС за закона за имиграцията

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че правилата на ЕС за мигрантите са остарели, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Орбан заяви, че правителството му ще се противопостави на решение на Европейския съюз и ще се придържа към спорните си имиграционни закони.

Миналия месец висшият съд на ЕС постанови, че унгарският закон, криминализиращ адвокати и активисти, които помагат на търсещите убежище, е в нарушение на европейското право.

Дългогодишният спор относно правилата за мигрантите в Унгария означава, че тя може да загуби милиарди евро от ЕС.

Виктор Орбан обаче заяви, че Унгария не планира да променя спорните си закони.

Наречен "Законът Спрете Сорос", по името на милиардера филантроп, когото правителството обвинява в подкрепа на мюсюлманските мигранти, законопроектът от 2018 г. забранява на хора и организации да помагат на мигранти да кандидатстват за убежище.

Той също така не позволява на хората да кандидатстват за убежище, ако са пристигнали от страна, в която животът им не е бил изложен на риск.

През ноември съдът на ЕС заяви, че като е приело закона, националистическото правителство на Орбан "не е изпълнило задълженията си" съгласно правото на ЕС.

Но на пресконференцията си във вторник Орбан заяви, че правилата на ЕС са "остарели" в условията на "масова миграция" от 2015 г. насам.

"Реалността е такава, че трябва да спрем мигрантите на границите", каза той. "Това може да бъде решено с едно нещо: промяна на европейските правила за предоставяне на убежище, но този процес все още дори не е започнал".

Десният министър-председател също така обвини ЕС в "най-брутален саботаж", като спира средствата за пандемията.

Високопоставени служители на ЕС заявиха, че Унгария, заедно с Полша, едва ли ще получи първия транш от парите за борба с пандемията тази година, освен ако не се ангажира с реформи за укрепване на демократичните ценности и свободната съдебна система.

Виктор Орбан заяви, че ЕС спира средствата, за да се опита да го отстрани.

"Целият този процес, от гледна точка на единството и бъдещето на Европа, е най-брутален саботаж. Това е това, което разрушава ЕС", каза Орбан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари