Виктор Орбан: Унгария ще се стреми да се откаже от всякакви операции на НАТО в подкрепа на Украйна

2
Унгарският премиер намекна, че НАТО и ЕС се насочват към по-пряк конфликт с Русия
Унгарският премиер намекна, че НАТО и ЕС се насочват към по-пряк конфликт с Русия Снимка: Facebook / Frigyesy fotó

Унгарският премиер намекна, че НАТО и ЕС се насочват към по-пряк конфликт с Русия

"Унгария ще се стреми да се откаже от всякакви операции на НАТО в подкрепа на Украйна", заяви днес премиерът Виктор Орбан, намеквайки, че военният съюз и Европейският съюз се насочват към по-пряк конфликт с Русия, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Орбан заяви пред държавното радио, че Унгария се противопоставя на план, който НАТО обмисля, за да предостави по-предвидима военна подкрепа на Украйна през следващите години, за да отблъсне пълномащабна инвазия на Москва, тъй като по-добре въоръжените руски войски установяват контрол на бойното поле.

"Ние не одобряваме това, нито искаме да участваме във финансова или оръжейна подкрепа (за Украйна), дори в рамките на НАТО", каза Орбан и добави, че Унгария е заела позиция на "неучастващ" в евентуални операции на НАТО в помощ на Киев.

"Трябва да предефинираме позицията си в рамките на военния алианс и нашите юристи и офицери работят върху това ... как Унгария може да съществува като член на НАТО, като същевременно не участва в действията на НАТО извън своята територия", каза той.

Орбан, смятан за най-близкия партньор на руския президент Владимир Путин в ЕС, подчерта ролята на НАТО като отбранителен съюз и заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна.

"Силата на НАТО не може да се сравнява с тази на Украйна", каза той. "Не смятам за логично твърдението, че Русия, която не може да се справи дори с Украйна, изведнъж ще погълне целия западен свят."

Унгария отказва да предоставя военна помощ на съседна Украйна, за разлика от повечето други страни в ЕС, а Орбан енергично се противопоставя на санкциите на блока срещу Москва, въпреки че в крайна сметка винаги е гласувал за тях, припомня АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари