Вихрен Горанчев: За съжаление, България е автоморгата на Европа

0
Над 70% от автомобилите в България са над 15-годишни
Над 70% от автомобилите в България са над 15-годишни Видео: NOVA

Над 70% от автомобилите в България са над 15-годишни

Тревожни данни за автопарка в страната. Повече от 70% от колите у нас са над 15-годишни, а тези под 5 години са едва 4-6 на сто. Това показва статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили. От бранша предлагат въвеждането на субсидии при покупка на електрически автомобил и данъчни облекчения при новите коли, предава NOVA.

От месец насам Антон Асенов търси да си купи кола втора ръка, но не намирал такава, която да си заслужава парите. „Гледаме според джоба, ама не стигат. Като си представиш, че за кола над 20 години ти искат по 5-6 хиляди лева - трудна работа”, признава той. Казва, че новите коли изобщо не ги гледа.

От Асоциацията на производителите на автомобили настояват държавата да изработи стратегия за обновяване на автомобилния парк у нас. „За голямо мое съжаление мога да потвърдя, че България е автоморгата на Европа, тъй като колкото по-стар е един автомобил, толкова по-малко данъци се плащат за него. Това съответно мотивира до голяма степен хората да търсят такива употребявани автомобили”, коментира Вихрен Горанчев, член на УС на Асоциация на производителите на автомобили.

За повече безопасност на пътя и по-малко замърсяване на въздуха производителите на автомобили настояват държавата да започне да субсидира закупуването на нови електрически автомобили. За това водят и разговори с партиите в парламента и дават за пример съседна Румъния, където субсидията за покупка на нов електрически автомобил е около 10 000 евро. Дали и у нас ще има такава помощ - зависи от политическата воля.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Значи
    Електричките трябва да имат ремаркета. Да носят богаташите резервни батерии ако ще ходят с тях на море
  • 3
    3
    Трезвен
    А този Вихрен знае ли къде Росен Даскалов ще прави електрическите коли и защо? Аман от кухи шопски кратуни.
  • 5
    2
    Лало
    Лобист до лобиста. Я сега от Асоциацията като тръгнат от София за Варна о обратно с електричка, колко време пътуват и колко време се зареждат?
  • 3
    1
    оня
    Я стига сте дрънкали глупости.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари