Виденов и други „камъчета” могат да обърнат големи каруци

0
Няколко извънпарламентарни формации заслужават внимание на новите избори
Няколко извънпарламентарни формации заслужават внимание на новите избори Снимка: БГНЕС

Няколко извънпарламентарни формации заслужават внимание на новите избори

Вотът на 4 април доведе не само до интересен парламент. Любопитна бе и разстановката „под него”, тоест на формациите, останали малко под 4-те процента. Още по-интересно е сега: ако парламентарните сили не дават вид, че са стартирали подготовката за новите избори, то при „джуджетата” има раздвижване – покайват се, прощават, съюзяват се... Край тях място заемат и нови политически сили. Всичко това е важно за целия политически процес - едни „джуджетата” разполагат с всички шансове на 11 юли да прескочат бариерата, кардинално обърквайки големите сметки за мнозинства и управления; други пък са в състояние просто да отхапят важно парче месо от някой „великан”, пише Диян Божидаров във вестник Сега

Историята учи!

На 4 април ВМРО остана на десетина хиляди гласа от парламентарната бариера, а около 3-ия процент финишираха БНО (Васил Божков), „Възраждане” и коалицията НФСБ – „Воля”. Ситуация, при която цели четири субекта кършат пръсти току пред „портите на рая”, е имало едва два пъти в демократичната ни история – през 1991 г. (две БЗНС-та и две СДС-та) и през 2017 г. (остатъчният РБ с „Глас народен”, ДОСТ, „Да, България” и съюзът около ДСБ). Разликата е, че сега грешките могат да бъдат поправени бързо. Историята сочи как. „Да, България” и ДСБ не повториха глупостта си от 2017 г. и ликвидираха предпоставката да не прескочат бариерата сега. През 2013 г. НФСБ бе в днешната ситуация на ВМРО, а малко по-назад останаха „България на гражданите” и ДСБ. На поправителния изпит след година всички те влязоха най-спокойно в Народното събрание (НС) чрез коалиции. Миналото е добър учител и за ВМРО. Партията никога не се е добирала до парламента след самостоятелно явяване - отде им щукна, че сега ще стане, никой не разбра!

Механични плюс и минус

Съвсем резонно около Великден, след като се видя, че парламентът е недоносче, започна раздвижване в „ниската земя”. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отново пожела коалиция с ВМРО, отвори дума за „Възраждане”... Веселин Марешки от „Воля” рече, че няма против да се пришие към още националисти. „Войводата” Красимир Каракачанов стартира с традиционните увъртания, което принципно значи „да”. Заусуква се и друг незабравим герой – Волен Сидеров от „Атака”. Почти е сигурно, че поне три от изброените партии ще се съюзят за 11 юли (без „Възраждане”, която отхвърля офертите). А това на 99% значи, че този съюз ще влезе в парламента. Хипотезата „Ама това не води до механичен сбор на гласове” не важи - води до гласове, и още как! Просто привържениците на националистическите партии са досущ като на „Да, България” и ДСБ, например - недоумяват, когато лидерите им са разделени. От своя страна електоратът на „Воля” ще иде там, където посочи Марешки. Тоест, една такава коалиция може да бъде броена за сигурен участник в следващия парламент.

Раздвижване се получи и след обявяването на

„Лява алтернатива за Чиста и свята република"

Това е формацията, в която участва Жан Виденов. Както се вижда от сложното ѝ име, тя е прицелна не само в левия, но и националистическия сегмент. От изявленията ѝ с разбира, че „за Русия и срещу НАТО” ще бъде основното ѝ послание. Обсъжда се обединение с „Русофили” на Николай Малинов. Колко точно гласа ще спечели „алтернативата” на съживените от нафталина динозаври няма как да се прогнозира. Но със сигурност те ще отхапят парче от проруския и консервативен електорат на БСП. Издърпват килимчето и на силно русофилската „Възраждане”, която също е възприемана за алтернатива в сегмента.

Трябва да се отчете, че дори силиците на Жановистите да се окажат крехки (най-вероятно ще е точно тъй), случващото се е важно. 1% не достигна на „Възраждане” за НС. 1% да открадне Виденов от БСП на 11 юли, това ще значи, че БСП няма да подобри резултата си от 4 април, каквато е новата ѝ голяма цел. Впрочем, вървят слухове, че „Лява алтернатива за Чиста и свята република" е активирана от Георги Гергов, за да довърши той Нинова в епичния им сблъсък. Бизнесменът, естествено, отрича.

Ако пък Жан и компания бъдат осезаемо забелязани от избирателите, значи ще имаме нова „Атака” – този път повече лява, отколкото националистическа.

На този фон „Възраждане” и Божков мируват. Би било грандиозна глупост да се явят отново сами. Липсата на коалиции ще е твърд минус за тях. Българските гласоподаватели са доказано късопаметни, затова „Възраждане” и Божков не бива чак толкова да се притесняват от компромиси. При правилно изиграване на картите те може да влязат в НС.

Бъдещето е непредсказуемо!

4 април показа, че се намираме в цикъл на непредсказуеми резултати, от там – и на непредсказуеми процеси. Кандидатите за роля в сюжета са доста. Не бива да се забравя също, че „Изправи се! Мутри вън!” с мъка прескочи бариерата, а в момента никой не би заложил пари, че ще го сторят пак. Няма човек в държавата, който да прогнозира бъдещото управление или опозиция. Малките камъчета, които могат да обърнат големи каруци, са много. Затова процесите, течащи извън водещите политически сили, със сигурност трябва да бъдат наблюдавани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари