Вход свободен за Националния военноисторически музей на 6 май

2
От музея предвиждат специална програма за Деня на храбростта
От музея предвиждат специална програма за Деня на храбростта

От музея предвиждат специална програма за Деня на храбростта

Със специална програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май. В навечерието на празника, на 5 май (петък) от 11:00 часа в Музея ще бъде открита изложбата „Българската армия. Началото“, посветена на 145-ата годишнина от създаването на Българската армия, предава NOVA. Експозицията представя армията като символ на възраждащата се държавност с разнообразие от експонати, съхранили волята и амбицията на първите държавни и военни мъже да създадат силна и материално осигурена армия.

Посетителите ще имат възможност да видят знакови артефакти, свидетели на първите стъпки в изграждането на войската. Сред тях са оригиналите на 14 знамена, връчени на първите пехотни дружини, които участват във войните за национално освобождение и обединение. Част от тях са шити за Българското опълчение, а други са спасени от пленничество в края на Първата световна война. Експозиционният разказ се допълва от вещи на първия български княз Александър I – султан (калпак), параден генералски мундир, тип „българка“, шпага, изработена лично за него, отличия и др. Първите години от историята на българската войска са илюстрирани и с най-ранните образци хладно и огнестрелно оръжие, военно облекло и аксесоари.

По традиция на 6 май от 10:00 до 17:00 часа Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата „Българската армия. Началото“. Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба от 12:00 часа, а от 14:30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари