Вежди Рашидов: Моля ви, колеги, мислете!

0
Най-възрастният депутат в 48-ото НС призова колегите си към смирение, разум и помирение
Най-възрастният депутат в 48-ото НС призова колегите си към смирение, разум и помирение Снимка: БТА

Най-възрастният депутат в 48-ото НС призова колегите си към смирение, разум и помирение

Пак ви моля, колеги, мислете - с тези думи се обърна към депутатите Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС), който, като най-възрастния народен представител в пленарната зала, откри първото заседание на 48-ото Народно събрание, предаде БТА. Той ги призова за смирение, разум, помирение и пожела този път да излезе нещо по-добро от всичко това. 

Знам, че най-лесният път е агресията и отрицанието, но агресията ражда само агресия, а отрицанието води до отрицание на отрицанието. Така докога, попита Рашидов.

Предвид вече посребрялата ми коса и бялата ми брада, явно на мен се падна честта да открия 48-ото Народно събрание, посочи той и отбеляза, че е живял дълго, видял е много и все още търси отговори.

Пред депутатите Рашидов си спомни как като малко момче мечтаел да открие света, как дошъл в големия град да се изучи, началото с дългата коса и с порива на младостта, наказанието, унижението и смените на имената, революцията на палатките, на купоните и порива в градинката пред "Кристал", мразовитата зима на 1997 г., когато носели чай на барикадите, гладната стачка на Великото народно събрание, протестите, песните и хората зад мегафоните, радостта, сполуките и неволите.

"Защо ви разказвам всичко това - защото мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. Най-добрият пророк на бъдещето е миналото", посочи той.

През всички тези години променихме страната си, преодолявахме кризи и се борихме с бедствия, променяхме правила, градихме основи, издигахме едни, сваляхме други и така, дума по дума, камък по камък съградихме живота си, отбеляза Рашидов. По пътя допуснахме грешки и преживяхме немалко несгоди, допълни той.

Сега стоим тук всички заедно след поредната тежка кампания, посочи Рашидов и отбеляза, че пак се чудят - как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и в стремеж да докажем правотата си, заляхме всичко с обиди и причинихме страдания, коментира той.  

Знам, че потънали в кризи и ежедневни проблеми често губим посоката си - днес е токът, утре е хлябът, минава пандемия, след нея идва война и, объркани в спорни мерки, промени, реформи, затъваме все по-дълбоко в позната антиутопия, в която войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила, посочи депутатът. Колкото по-дълбоко навлизаме в нея, толкова повече страдаме, след страданието следва отрицание, след него агресия и се питам отново - така докога, коментира той. 

Нека, когато се изправяме един срещу друг на тази висока трибуна, да помним, че всеки има своя живот, достойнство, че всеки има близки и, най-вече, зад всеки от нас стоят хиляди хора със своите мечти и съдби. Нека спорим, но да не се обиждаме, нека се борим, но да не се убиваме, призова Вежди Рашидов

Знам, че винаги бъдещето е светло, а миналото е тъмно, точно както денят и нощта, и знам, че за успеха е нужна енергия, посочи той, но отбеляза, че за успеха е нужен и опит. И пак ви моля, колеги, мислете, призова Рашидов депутатите в 48-ия парламент

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари