Вежди Рашидов: Бойко е уникален случай. Ще остане в историята

1
Не искам да го хваля. Но просто съм изненадан колко бързо порасна
Не искам да го хваля. Но просто съм изненадан колко бързо порасна Снимка: БГНЕС / Архив

Ние не можем да децентрализираме естетиката на градската среда. Всичките скулптури сме ги турили на 5 дка централна площ - 27, изброил съм ги. Това е лудост.

Паметникът се прави, за да децентрализира. Паметникът - на едно място, шадраванът - на друго. И всеки квартал има свой облик.

Това заяви пред БНТ председателят на Комисията по култура в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Той отбеляза, че е инициирал въвеждането на големи глоби за вандалите, съсипващи и драскащи паметници.

"Който драска паметници е престъпник! Законът изрично казва - има неприкосновенст да държавната и частната собственост. Въпросът е друг. Много са драстични законите в Европа. Не защото и там няма проблеми, но не са като при нас. Нашето е разграден двор, безнаказано... Имаме едно богатство и едно леке ще го съсипе! Трябва да си толкова ниско паднал, без морал... Законите трябва да са драстични".

"В Германия има драконовски мерки за това. Законът трябва да е бич. Ние не спазваме законите. А чрез лостовете на властта това може да се спре. Прилагай закона! Закон не се дискутира, закон се изпълнява", заяви още Рашидов.

На въпрос - какво става в парламента и дали е по-трудно без Цветан Цветанов, той отговори: "Незаменими хора няма. Аз съм имал проблеми с Цветанов. С него не сме си говорили с години, когато бях министър. В крайна сметка партията е на премиера Борисов - той я изгради, той е лидерът. Все едно чиракът да вземе решение. Хората понякога с любов се женят и в един момент се разделят. Така е в семейството. И партията е едно семейство. Ние искаме да сме демократи с пазарна икономика, но живеем като комунисти. Някой ти казва - за колко да си вземеш панталони или къща. Ами пазарът го казва, не - те ще ми кажат. Това със сигурност ядоса донякъде премиера. Но Цветанов беше организиран човек. Не може до вчера да го е имало и всички да са били сервилни, а днес - все едно не съществува. Разбира се, не бих се месил в партията, но не мога ли да стисна ръката на човек, с когото сме работили години наред".

"Бойко е уникален случай. Ще остане в историята. Лично аз го познавам от много години. Той порасна много бързо. Стана голям политик, голям държавник. Той има един природен талант - на една "вълна" работи. Затова е така обичан от хората, защото го разбират, на една вълна са. Наблюдавал съм го в уникални ситуации. Не искам да го хваля. Но просто съм изненадан колко бързо порасна. Той е историческа личност. Чувам напоследък - път на младостта. Явно той е разумен човек, който ще намери границата като Доган - да подготви нови хора и по един елегантен начин да приеме смяната на поколенията", заяви Рашидов.

"Доган навреме се отдръпна, но не изпусна колелото. Бойко е разумен човек. Той е до лопатата - той гради, има го. Ние забравихме ли как пътувахме? Сега за 3 часа стигаш до Айтос и ядеш сафрид. Това трябва да се признае", заяви още Вежди Рашидов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари