Венци Мицов: Коледната магия изчезна някъде!

0
На Бъдни вечер освен чашата с ракия и питката на масата стои и един таблет със Скайп
На Бъдни вечер освен чашата с ракия и питката на масата стои и един таблет със Скайп

Коледа в моя живот е разделена на два етапа и единият е когато бях малък, празнуваше се неформално и паричката винаги се падаше на мен, каза пред БНР Венци Мицов, музикант и бивш общински съветник.

Разбрах, че съм пораснал, когато спрях да получавам тая паричка. До един момент от живота му – до около 22-23 години обожавах Коледа, имаше някаква магия в цялата тази история. Обичах да вали сняг, да е Коледа. А сега? Да, празнуваме го, събираме се със семейството, само че магията някъде си е отишла. А когато започне да те дразни това, че вали сняг, защото трябва да чистиш колата и да ходиш на работа, това означава, че вече си пораснал. Тогава магията някъде изчезва.“

Как да спасим Рождество между делника и празника и то от празника, продукт на пазарни стратегии и дори червените одежди на Дядо Коледа са маркетингов продукт?

Нашето общество има голям проблем и този проблем не е нито мафията, нито некадърните управляващи, нито ширещото се бездарие, смята Мицов. Имаме голям проблем и той е, че не обръщаме достатъчно внимание на близките си и на децата си и затова поне на Коледа трябва да се посветим на най-близките си хора, посочи той. Това по думите му е единственият лек срещу коледна депресия.

Защото забързани във всекидневието, във всичките проблеми, във всичките абсолютни суети на суетата – растеж в кариерата, повече, още повече, забравяме, че всъщност имаме най-голямото богатство и това богатство се намира на ръка разстояние от нас. Ръката, която ще подадеш, за да прегърнеш детето си.

Този свят колкото по-глобален става, толкова повече ни разделя, смята музикантът.

Колкото повече цялата информация е на една ръка разстояние, толкова по-малко сме информирани. Колкото повече говорим за глобализация, толкова повече се дезинтегрираме“, коментира Венци Мицов и дава пример с пръснатите ни по света роднини. „И на Бъдни вечер освен чашата с ракия и питката на масата стои и един таблет със Скайп."

От опашките за банани, белязващи някогашната Коледа и Нова година до днешното консуматорско общество – какво се промени?

Консуматорското общество у нас не се ражда от свръхизобилие, както се ражда това в развитите капиталистически страни. Имам чувството, че голяма част от нашето консуматорско общество е такова, защото страда, че няма достатъчно“, допълни Венци Мицов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари