КЕВР очаква рязък скок в цените на тока

0
Предлаганите промени в Закона за енергетиката може да доведат до рязко поскъпване на тока за бита, предупредиха от регулатора
Предлаганите промени в Закона за енергетиката може да доведат до рязко поскъпване на тока за бита, предупредиха от регулатора Снимка: БГНЕС

Предлаганите промени в Закона за енергетиката може да доведат до рязко поскъпване на тока за бита, предупредиха от регулатора

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изразява принципно несъгласие с предложения пазарен модел и с конкретни разпоредбите от проекта за промени на Закана за енергетиката (ЗЕ). Позицията е публикувана на сайта на КЕВР.

Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация може да доведат до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 1 януари 2024 г. или отложено най-късно на 1 януари 2026 г., се посочва в Становището на КЕВР.

Комисията смята, че премахването на регулирания пазар на едро, считано от 1 януари 2024 г. ще създаде непреодолими трудности най-вече за крайните снабдители да осигурят необходимите им количества електрическа енергия за покриване потреблението на крайните битови клиенти.

Според регулатора определянето на разполагаемост за производство на електрическа енергия на производители и утвърждаването на техните цени е основният и най-важен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и стабилни цени на електрическата енергия за крайните битови клиенти. Премахването му следва да се извърши поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж, както се предвижда в проекта за промени на ЗЕ.

Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, заяви омбудсманът Диана Ковачева. Ковачева изпрати вчера възражения до министъра на енергетиката Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Закона за енергетиката. Според нея не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Народа
    Ивайло ли си иванчо ли си ще го ядеш братле с ташаците наясно лиси цайсат педал недоебан
  • 4
    3
    Балканеца
    2-3 милиона избягаха вече от територията, време е и малкото останали кадърни да изчезнат.
  • 3
    2
    Косатка
    Мутри престъпници и мафиоти овладяха властта Сега предстои да ограбят населението. По брутален начин. Целият им зор е как да накарат и да излъжат битовите потребители в бг да плащат скъп ток, без да ги линчуват. Как така имаме ядрена централа, която произвежда киловат част на себестойност 7-10 ст/ киловат, а мутрите във властта искат да принудят населението да плаща ток по 40-50 стотинки за киловат.... Това значи само едно - българските централи отдавна не работят за българите... Къде отива произведения в бълхария ток ?? За 2022-ра бълхария е изнесла 12 200 000 000 000 ват/часа енергия
  • 6
    1
    Той
    Ще ядем бахура!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари