Еленко Божков: Цената на тока ще стане най-малко двойна след либерализацията

0
АЕЦ „Козлодуй“ държи цената в поносими за потребителите граници, обясни бившият зам.-министър на енергетиката
АЕЦ „Козлодуй“ държи цената в поносими за потребителите граници, обясни бившият зам.-министър на енергетиката Видео: Euronews Bulgaria

АЕЦ „Козлодуй“ държи цената в поносими за потребителите граници, обясни бившият зам.-министър на енергетиката

Разликата между цената на борсата за всички потребители и досегашната цена ще бъде трудно преодоляна.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият зам.-министър на енергетиката от служебния кабинет на Гълъб Донев – Еленко Божков.

Могат ли да се намерят в едногодишен срок 1.6 млрд. лв., за да се извърши тази компенсация между цените за бита и една хипотетична борсова цена?

Сега цената за битовите потребители се държи ниска чрез цената на АЕЦ „Козлодуй“, една трета от чието производство отива за битовите потребители с тази ниска цена и другите са ВЕЦ-овете“, обясни Божков.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ продава цената за бита на цена от 60 лв. за мегаватчас, а нейната себестойност е около 180 лв.

Тоест, ядрената централа продава под себестойността си, за да се държи цената за битовия потребител в някакви поносими за по-голямата част от населението граници“, допълни бившият зам.-министър на енергетиката.

По неговите думи обаче част от битовите потребители злоупотребяват с тази ниска цена, използвайки я за други цели.

Според енергийния експерт, съобразно сегашните условия и планираната либерализация на пазара, цената на тока за битовите потребители ще нарасне най-малко два пъти.

Божков посочи, че увеличението на цената на тока трябва да стане постепенно, с ясни критерии кога колко ще бъде то. Според него трябва да се коригира и усъвършенства начинът на определяне на енергийно бедните домакинства и начинът на тяхното компенсиране.

Бившият зам.-министър на енергетиката е на мнение, че мотивите за ветото на президента са изключително точни и добре направени, защото обясняват и онагледяват всички недостатъци на начина на определяне на енергийно бедните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Танчо Геров
    Който помни 90-те, много добре знае как беше ограбено и занулено населението от "демократите" на измамника Костов. Сега ви готвят същия номер. Но ще ви го приложат през цените на тока. Много по-лесно е да бъдат ограбени и направени зависими всички през цените на тока. Явно така наречените крадливи "демократи" на всеки няколко десетки години прилагат едни и същи стари номера. Просто чакат да мине малко време, тъпото население да позабрави последния обир за да не ги линчуват.
  • 7
    4
    Въпрос
    Нашата държава враг ли е на хората, или ДА?
  • 6
    3
    Русенец
    Компенсациите са временна мярка и след време изчезват. Освен това са прекрасен начин за прехвърляне на държавна пара в частни джобове. Няма да са в нашите джобове, а ОТ нашите.
  • -5
    2
    Bonkerz
    Про-руските партии не спират да спекулират по темата и да лъжат народа. А руснаците коментиращи тук явно не разбират български, щото в статията 2 пъти се споменава: КОМПЕНСАЦИЯ и КОМПЕНСИРАНЕ... няма да плащаме 2 пъти повече, за компенсиране и подпомагане ще са нужни 1.4 до 1.6 милиарда лв годишно - никакъв проблем за държавата. И става въпрос за 2026 г.
  • 6
    1
    Русенец
    А добър ден! Искате свободен пазар зелена пембяна спермена енергия ааааа нави сега ЕРПТА ПЕРЕПЕТА И ПЕРЕПЕСЕТА!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари