Венелин Терзиев: Феномен или обикновен тарикат - става ясно до месец

1
Повече от 2 г. етичната комисия в Министерството на образованието и науката разследва научните трудове на Терзиев
Повече от 2 г. етичната комисия в Министерството на образованието и науката разследва научните трудове на Терзиев Снимка: Личен архив на Венелин Терзиев

Чл.-кор., проф., д-р ик. н., д-р с.н., д-р н.с., инж. Венелин Кръстев Терзиев.

Дори със съкращенията научните степени и академични длъжности на 52-годишния мъж са по-дълги от трите му имена. Дали той е феномен, или обикновен плагиат и тарикат с покровители от властта, ще стане ясно до месец, пише 24 часа.

Повече от 2 г. етичната комисия в Министерството на образованието и науката разследва научните трудове на Венелин Терзиев. Членовете ѝ наистина имат много работа.

Най-титулуваният учен и преподавател у нас, а според колегите му и в целия свят е произвел десетки хиляди страници, за да сложи званията пред своето име. И всичко това за по-малко от 4 години. Това го прави уникат в историята и го поставя (поне на хартия) по-високо от най-големите умове с научни постижения, които са променили света.

“24 часа” потърси отговор на въпроса как образователната система в България е допуснала този прецедент. Докато преподава на студенти и расте в йерархията на научната стълбица, Венелин Терзиев започва да обучава докторанти, много от които съвсем не са случайни и са свързани с властта. Независимо коя. Освен това развива частен бизнес, а сред клиентите на фирмите, които управлява, са учебни заведения. И не на последно място, Венелин Терзиев оцелява като директор на държавното дружество "Реставрация" ЕАД при 4 правителства от 2018 г. досега.

Най-големият куриоз в кариерата на Венелин Терзиев е фактът, че се кичи с три научни степени “доктор” в диаметрално различни направления. Професор е в няколко университета, но вуз-овете един след друг се отказват от услугите на гениалния учен или той сам си тръгва: Русенският университет “Ангел Кънчев”, Националният военен университет “Васил Левски” във Велико Търново, Военната академия в София, Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). В последното Терзиев става професор през 2017 г.

ВУТП е първото висше училище, прекратило трудовите и граждански правоотношения с Венелин Терзиев. Повече от три години той не преподава под никаква форма и не участва в дейности и инициативи на висшето училище. След освобождаването от академичната длъжност “професор” на г-н Терзиев, взимайки предвид некореспондиращото с академичната етика стихийно развитие на научната и академичната му кариера, ВУТП не въвежда наукометрични показатели за заеманата от него академична длъжност “професор” във ВУТП в периода февруари 2017 г. - юли 2018 г. в регистъра на академичните длъжности в Националния център за информация и документация (НЦИД) (Тази институция събира, съхранява, обработва и разпространява информация и документация за постиженията в образованието и науката, б. а.).

Това означава, че той не може да претендира за признаване на научна дейност и постижения, асоциирани с ВУТП. Това отличава ВУТП от останалите институции, в които Венелин Терзиев е преподавал като професор, пише в становището на висшето училище за казуса с гения на българската наука.

Вече две години няколко университета чакат резултати от проверката на Комисията по академична етика на МОН срещу преподавателя Венелин Терзиев, развивал научна дейност на територията им и внедрил - според негови колеги в академичния свят - впечатляващо ноу-хау за скоростна научна кариера, “овладяване” на журита и размяна на докторски титли срещу влияние сред властовия елит.

За него се заговори около скандала с докторската степен на служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Всъщност научните среди отдавна говорят за остапбендеровци в нея и предупреждават за опасността от това.

С неговия казус се занимава още образователният министър Красимир Вълчев от третото правителство на ГЕРБ. С негова заповед комисия е извършила проверка в Русенския университет “Ангел Кънчев” и в Националния военен университет “Васил Левски” - Велико Търново. Тя е дали се спазва нормативната уредба за процедурите за заемане на академичната длъжност “професор” от Венелин Терзиев и съответствието на преподаваните от него дисциплини с научните му резултати. След проверката е сезирана Комисията по академична етика заради данни, че има висока степен на плагиатство и автоплагиатство в дисертационните трудове на Венелин Терзиев. Т.е. преписвал е чужди трудове, а след това е цитирал своите във всяка следваща. За него е сезиран лично и настоящият просветен министър акад. Николай Денков, който обяви за приоритет на министерството борбата с плагиатите и плагиатството в науката.

“До мен не е дошъл доклад от етичната комисия по случая с Венелин Терзиев, а по закон аз мога да кажа какво се случва, едва когато го видя. Когато има доклад, той ще бъде публикуван на сайта на МОН. В момента всичко е в комисията по академична етика. Има разделение на функциите. Нямам право да контролирам какво правят”. Това коментира за “24 часа” министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Докато очакват адекватна реакция на сигналите си срещу Терзиев, в Националния военен университет “Васил Левски” извършват цялостна проверка на дейността му. Разпоредил я е началникът бриг. ген. Иван Маламов, след като преди това сезира за злоупотреби с името на университета Министерство на отбраната, ДАНС, администрацията на президента, Военна полиция. Тя е възложена на независима комисия и трябва да приключи до дни. “Стартирахме процедурата, за да изчистим имиджа на университета, в частност да се преборим с едно доста уродливо явление в сферата на висшето образование - плагиатство, щамповане на научни доклади като бройки, гонитба на титли, а най-вероятно и някакви други властови цели, които са били преследвани”, коментира бриг. ген. Маламов.

Венелин Терзиев е напуснал военния вуз през лятото на 2020 г. по негова молба. “Откакто аз съм в НВУ, този господин го видях един или два пъти. Не знам преподавал ли е, изпитвал ли е. Направих няколко проверки, които констатираха неговото отсъствие. Това ми даде повод да стартирам служебна проверка за дисциплинарно нарушение. Докладът излезе, след като той беше напуснал, предложението бе за дисциплинарно уволнение ”, казва бриг. ген. Маламов.

Доклади в SCOPUS - “пробив в националната сигурност”

Това обаче не е краят на отношенията на скандалния професор с НВУ. “Бяха констатирани доклади, публикувани в SCOPUS - библиографската и реферираща база данни, които касаят психологическите причини, по които курсантите напускат университета, в съавторство с руски гражданин. Ние бяхме длъжни да реагираме, защото тези господа нямат никакво право да публикуват такъв доклад

Психологическото осигуряване е приоритет на командирите и началниците и то не може да излиза в публичното пространство под каквато и да е форма. И най-интересното - при г-н Терзиев образователната институция, която беше посочена, е НВУ, с което аз не съм съгласен. Няма да позволя да се използва името на университета от хора, които не са част от академичната общност”, коментира пред “24 часа” началникът.

“Като офицер съм доста притеснен, защото за мен това може да се счита за пробив в националната ни сигурност”, казва ген. Маламов.

Решен е да брани имиджа на университета, приемник на първата държавна институция в България“Рейтингът за нас е изключително важен. Все пак възпитаници на военнообразователната система са президентът, служебният премиер, който беше и началник на университета, главният секретар на МВР, директорът на ДАНС. Една много широка палитра от кадри, която военнообразователната система дава на българската държава, и ние няма да позволим на никого да смята, че използването на НВУ като лична цел е много лесно”, твърди генералът.

В педантично проучване учените под пагон са установили, че става дума за заобикаляне на правила и нарушения, които компрометират доверието към университетите.

За заемане на длъжността професор в Русенския университет той представя 4 монографии. “Малката” му дисертация, с която става доктор на науките, е преведена на английски език във Виена през 2015 г. и тя е представена като монография №3 в конкурса за професор. Същата монография на следващата година е представена като монография №1 в конкурса му за професор в НВУ. И тя е представена като монография №5 в процедурата за професор във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Другата му дисертация по втората тема “Възможности за повишаване ефективността на социалната адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба”, съответно преведена на английски и издадена в Новосибирск отново през 2015 г., е представена като монография №4 в конкурса за професор в Русенския университет и като монография №9 и №6 (тъй като са различни преводите и издателствата) в последния му конкурс във Висшето училище по телекомуникации и пощи, дава пример проф. Стойков.

Така Венелин Терзиев успява в рамките на 3 години да проведе 7 процедури в 3 области на висшето образование, които са доста различни - от социални, стопански и правни науки през политически науки до сигурност и отбрана.

В тях той се явява в 5 професионални направления - в социални науки става доктор на науките в Бургаския свободен университет. В администрация и управление е професор на Висшето училище по телеграфия и пощи, в икономика става доктор във Варненския свободен университет и доктор на науките в Свищов. В архитектура, строителство и геодезия става професор на Русенския университет и в национална сигурност той става доктор на науките и професор в НВУ, обобщават от военния вуз шеметното научно израстване на Терзиев.

Като човек от бизнеса (в каквато роля той има взаимоотношения и с Великотърновския университет - б.а.) Венелин Терзиев се е постарал да направи фабрика за научни мечти и илюзии, която “произвежда” доктори по отработената схема. Скандалът с докторантурата на служебния министър на икономиката Даниела Везиева под научното ръководство на Терзиев е само върхът на айсберга. “Започвайки обучението на 12 човека, на които е бил научен ръководител, 7 успешно са завършили и са придобили ОНС “доктор”. Един е отчислен с право на защита, двама са отчислени без право на защита и двама все още се водят негови обучаеми, показва справката на НВУ.

Единият от обучаемите преди месец е написал заявление до началника на НВУ да му бъде сменен научният ръководител Венелин Терзиев, тъй като няма контакт с него.

За неговите докторанти може би най-показателно ще бъде, че от тези 7, придобили ОНС “доктор”, четирима в момента са подадени на Етичната комисия на МОН с доказателства за плагиатство по сигнал до министъра на образованието акад. Денков, казва проф. Стойков.

За проверката дали Везиева е преписала дисертацията си, потвърдиха в писмо до БНР от МОН. Резултат и по тази проверка все още не е оповестен. Дисертацията обаче е свалена от регистъра на НАЦИД, показа справка на “24 часа”. Скрити са и трудовете на останалите проверявани - зам.-ректора на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и дългогодишният сътрудник на Венелин Терзиев - Марин Георгиев.

В сайта на Министерството на икономиката за служебната министърка Везиева бе посочено, че е доктор по икономика от НВУ. Военният университет обаче не притежава акредитация да обучава в това професионално направление. Може би тя трябваше много внимателно да прочете първата страница на дисертационния си труд, тъй като там е записано, че е доктор по национална сигурност. За съжаление “националната сигурност” като съчетание в нейния дисертационен труд беше открита само на три места, и то на първа страница, твърди проф. Стойков.

Потърсена за информация дали има развитие по казуса, Даниела Везиева отказа коментар пред “24 часа”. Тя още не е запозната с решението на комисията. Когато информацията се появи преди месеци, тя публично заяви, че сигналът е политическа атака и няма притеснения от проверката.

“По-скоро съм изненадана, че се коментира плагиатство по отношение на труд с научен ръководител. За плагиатство може да бъде обвинен докторант от научния си ръководител”, заявява тогава Везиева.

Обучаем на Терзиев е и бившият министър от второто правителство на Бойко Борисов Божидар Лукарски. Терзиев ги записва в университета едновременно за докторантура. Явно Божидар Лукарски не е проявил достатъчно търпение, за да може да получи дипломата. Той в момента е отписан без правото на защита", обясняват във военния вуз. Сред докторантите на Терзиев се срещат още известни имена като бившия шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков. Неговият дисертационен труд е за дейността на Главната прокуратура по борбата с корупцията.

Странни са и темите, които се разработват. “Влиянието на свлачищните процеси на Луната върху критичната инфраструктура” се конкурира по “иновативност” със

“Системата за управление на проституцията като елемент на националната сигурност в РБългария”.

“След това, разбира се, тази грешка е коригирана, като в заглавието е добавено “системата за борба с проституцията”, казва проф.Стойко Стойков.

Обучението и защитата на всички докторанти в схемата на Терзиев са в порядъка на 8 до 12 месеца при срок до 3 години. “Взема се дисертацията и се премахват първите три листа. Слагат се надпис “монография”, друго заглавие, дава ѝ се друг ISBN и реализираната дисертация, за която ти вече получаваш заплащането за “малък доктор”, се представя като монография в конкурс като друг труд да заемеш следваща длъжност и да получаваш заплащане”, описват методиката запознати.

В академичните среди се шегуват и че министерството на образованието вече дължи на проф. Терзиев около 250 000 лв. за “представяне” на българската наука в световната база данни “Уебометрикс”. “Той успява за годината да изкара 38 публикации, има общо 84 досега

С решението на Съвета на ректорите да бъдат премирани участниците в този процес, който представя българската наука в света, разбирате ли с какъв анонс влизаме. И ако министерството е взело решение това премиране да бъде в рамките на една минимална заплата или 1000 лв., то 38 публикации по 1000 лв. от името на 4 университета си е някъде около 250 000 лв., пресмятат преподаватели.

Проверката на цялостната дейност на Венелин Терзиев във Военния университет ще завърши с доклад, който вече се очаква от бригаден генерал Емил Маламов.

Системата на висше образование трябва да има имунна система, която да предпазва от подобен тип явление, за да може да има авторитет. Но ние ще заострим вниманието на министъра на образованието и към още два въпроса, които касаят НАОА и НАЦИД, те също са част от системата на висшето образование и много интересно, особено в НАЦИД, как така изчезват публикации, изчезват монографии?, пита шефът на Военния университет.

Военна академия: Жури е отговорно за появата му в системата “От 1 януари 2022 г. Венелин Терзиев не работи в академията. Той беше на спомагателен щат на 2 часа и сам не подаде заявление за преподписване на договора, с което улесни моето решение. Журито, което го е направило “професор” в професионално направление “Национална сигурност”, носи голямата отговорност за появата му във военнообразователната система – за цели 4 години в Националния военен университет – Велико Търново, и за 1 г. във Военна академия. Рецензиите можете да прочетете на сайта на НВУ”, коментира началникът на Военна академия “Г. С. Раковски” генерал-майор д-р Груди Ангелов.

Той напомня, че Венелин Терзиев няма нито една процедура и нито едно научно звание или степен, получени във Военна академия.

Журитата, присъдили на Венелин Терзиев три пъти научната степен “доктор на науките”, също са проверявали всички негови декларации, че “няма плагиатство”.

Венелин Терзиев: Да изчакаме решението на комисията

“24 часа” се свърза с Венелин Терзиев във фейсбук, където е доста активен. Помолен да коментира обвиненията, той поиска въпроси, на които да отговори подробно писмено. След това промени решението си и отговори със следното съобщение:

“Моля да изчакаме решението на въпросната комисия и ще отговоря на всичките ваши въпроси. Мисля, че така е справедливо! В публичното пространство се изписаха и изговориха много неистини и откровени лъжи”, написа Терзиев.

От бюрото по труда във Ветово до висините в науката и обвиненията за плагиатство

През 2003 г. е кандидат за кмет на Русе от партия “Гергьовден”

Венелин Терзиев е магистър по химия от Бургаския свободен университет с квалификация учител. В периода 2012-2014 г. се подвизава като човек от бизнеса и участва в преподавателската и научната дейност на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив. За този период той създава около себе си група за ускорен академичен растеж покрай закона”, проследява биографията на Терзиев проф. Стойко Стойков от НВУ.

Венелин Терзиев е роден в Севлиево през 1970 г. През 1996 г. завършва университет “Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас със специалност “Технология на полимерите и квалификация “инженер-химик”, която не пропуска да прибави към всички научни степени и длъжности. През 1997 г. придобива втора магистърска степен и става химик и учител по химия. След това завършва серия от квалификационни курсове в Стопанската академия в Свищов, Техническия университет в Габрово, Русенския университет “Ангел Кънчев”, различни институти в чужбина, пише в биографията му.

Първата му работа е като главен специалист в отдел “Услуги по заетостта” в град Ветово, а след това отива да работи в областния град Русе.

През 2003 г. Венелин Терзиев се пробва и в политиката. Тогава е кандидат за кмет на Русе. Издига го партия “Гергьовден”, а пред хората го представя лично председателят Любен Дилов-син, днес депутат от ГЕРБ. Целта на Венелин Терзиев е да стигне до балотаж, но събира скромна подкрепа в крайдунавския град.

По това време е зам.-шеф на Агенцията по заетостта в Русе. После влиза в частния бизнес.

Научната си кариера стартира през 2014 г. Без да притежава образователна и научна степен “доктор”, той подготвя три монографии и ги издава в близко до него русенско издателство. Приключвайки тази подготовка и разваляйки отношенията си с ВУАР, се подготвя да навлезе в системата на военно образование. Целта му е влизане в НВУ.

Оказва се, че най-напред трябва да стане малък доктор. Стартира се ускорена процедура по неговото обучение във Варненския свободен университет, която приключва на 2 юли 2014 г..

На същата дата той подава и документите си за стартиране на процедура за доктор на науките в НВУ. Професионалното направление, в което Терзиев е станал “малък доктор”, е “икономика”, а пък се опитва да стане доктор на науките в професионално направление “Национална сигурност”.

Успява да го направи на 24 ноември и завършва през 2014 г. с две процедури в две професионални направления и със 150 публикации. След което започва неговият стремителен възход, разказва проф. Стойков.

През 2015 г. Терезиев става професор в Русенския университет в професионално направление “Архитектура” и в същото време - доктор на науките по икономика в Свищов. Участието му в конкурса за професор в Русенския университет приключва на 29 септември 2015 г., представил е 4 монографии, а пък защитата на дисертацията му по икономика е на 7 октомври, допълва фактите за впечатляващия научен потенциал на колегата си проф. Стойков. Последната му научна степен “доктор на науките” е от януари 2018 г. - по социални науки.

Оказва се обаче, че нужните за защита на научна степен публикации, доклади и монографии са едни и същи. Всъщност Терзиев умело заобикаля правилата, свидетелстват преподаватели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    В.П.
    Tоя го оставете ! Сещате се ,че е четири дъски а три пирона ! А къде е на Везиева акъла, да се чифтоса с такъв пезевенк? Затова ли беше в РУО толкова години ? То не бяха стойки ,парчета и накрая братя Бобокови......!
  • 4
    3
    Атанасова
    В България, на глава на население, имаме най-много професори в света. Който се появи по телевизията все е професор, а държавата ни на дъното. Мушенници с лопата да ги изриваш, но не е виновен който яде баницата, А КОЙТО МУ Я ДАВА!!!
  • 13
    2
    мнение
    Прекалено голяма статия за един празноглавец
  • 8
    1
    русенец
    То ениманевщината е навсякъде. Още един, който колекционира буквички пред името си.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари