Велизар Енчев: Путин няма да направи грешката да влезе в Украйна

0
Македонският президент удари плесница на България със срещата с ОМО ”Илинден”
Македонският президент удари плесница на България със срещата с ОМО ”Илинден” Снимка: БСП

Македонският президент удари плесница на България със срещата с ОМО ”Илинден”

Всички данни сочат, че Владимир Путин няма да направи тази грешка да влезе в Украйна, но украинците са македонците на Русия. До голяма степен Путин има основание да води такава политика.“

Това коментира в ефира на bTV политическият анализатор Велизар Енчев.

В последните 20 г. Русия твърде много търпя, най-вече заради грешките на предшествениците на Владимир Путин. Русия беше обградена от военни бази. Желязната завеса се премести от Берлин постепенно с влизането в НАТО на страни като Унгария, Чехия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Руската Федерация на практика е обградена по т. нар. Източен фланг от около 15 военни бази, от които видими са само 3-4. Тези бази са голяма опасност за Русия, тъй като само една изстреляна ракета, която дори не е балистична, може да достигне до Санкт Петербург за 6-7 минути. Ако Украйна влезе в НАТО, полетът на подобно оръжие ще е 7-8 минути“, каза още Енчев.

Според него исканията на Путин НАТО повече да не се разширява и да не се разполагат настъпателни оръжия на украинска територия и в останалите държави в НАТО, включително и в България, е логично искане, на което алиансът би трябвало да реагира.

До момента обаче не реагира, и е важно как ще реагира Путин и какъв ще е този военно-технически отговор, за който се говори дълго. Каква ще е реакцията на отказа на Байдън и НАТО да отговорят на исканията на Москва – ето това е интересно“, заяви още Енчева.

Той коментира и темата „Северна Македония“. По думите му новите управляващи са занижили изискванията и са сменили фокуса.

За Скопие заминава делегация, водена от министъра на иновациите Даниел Лорер. Това посещение се случва, след като в петък Пендарковски удари сериозна „плесница“ на България – прие делегация на сепаратистката организация ОМО „Илинден“, забранена през 99 г. от Конституционния съд. Този акт на държавния глава е последван от посещение в Скопие на Лорер, това за мен е доказателство за срива на имунната система на българската национална сигурност и за достойнството на българската държава“, каза още Енчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Мех
    То руските животи пет пари не струват за руските управници и така е било винаги, няма какво да се чуди човек.
  • 0
    1
    darkaveng
    За какво и е на Русия Украйна? Какво има там, че да се жертват руски животи за това?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари