Велислав Величков: Може Гешев да се окаже последният главен прокурор

0
В последните 15-20 дни толкова дела слязоха от трупчетата, колкото не са слизали в последните 10 години, каза Величков
В последните 15-20 дни толкова дела слязоха от трупчетата, колкото не са слизали в последните 10 години, каза Величков Снимка: Facebook

В последните 15-20 дни толкова дела слязоха от трупчетата, колкото не са слизали в последните 10 години, каза Величков

За мен решението на ВСС да освободи главния прокурор за уронване престижа на съдебната власт е много важен момент, защото ние вложихме много в опита си да не допуснем назначаването на г-н Гешев за главен прокурор през 2019 г. и бяхме в челото на протестите през 2020 и 2021 г. за неговото освобождаване. Това заяви в "Още от деня" по БНТ Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

"Инициативата "Правосъдие за всеки" внесе първото искане за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор февруари месец 2020 г. отново заради политическо изказване, касаещо разделението на властите, което той не одобряваше. За мен моментът е исторически, защото може да се окаже, че това е последният главен прокурор", призна той.

Обясни, че дори и президентът да върне решението за ново гласуване, дори да се промени мнозинството или да има забавяне на процедурата с второто гласуване, г-н Гешев няма да остане главен прокурор на България. Най-важното е да не започва процедура за избор на нов главен прокурор, преди да се приемат конституционните промени в неговите правомощия.

Относно внесеното от Гешев искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков, Величков предположи, че вероятно то е направено от самолета за Страсбург.

"Той днес си тръгва от заседанието, казвайки, че в 1 часа има полет за Страсбург, а услужливите членове на Висшия съдебен съвет му предлагаха по-късни полети. Не знам как днес е успял да бъде на заседанието на ВСС, да подпише искане за сваляне на имунитета на Кирил Петков, а и се разбра, че е възобновено разследването по "Турски поток". В последните 15-20 дни толкова дела слязоха от трупчетата, колкото не са слизали в последните 10 години. Напълно се доказа, че е имало избирателно правосъдие."

Прокуратурата е работила избирателно половината мандат на г-н Гешев. Днес той изрече една много интересна реплика във Висшия съдебен съвет. Питаха го кога той е усетил политическия натиск върху прокуратурата и върху себе си, и той каза: малко след като бях избран за главен прокурор, отбеляза Величков.

"Да приемем, че това малко е половин година. Означава, че три години той е усещал политически натиск, съобразявал се е с него, не му се е противопоставял, политиката се е месила в прокуратурата, имало е дела с годни доказателства за разкриване на корупционни престъпления, търговия с влияния, пране на пари, организиране на престъпни групи, но те не са се движили, а са стояли някъде в една каса, за да бъдат удобно използвани в даден момент или никога неизползвани. И ето сега, понеже се иска освобождаването на г-н Гешев, той отвори касата."

Кариерата на Иван Гешев като главен прокурор въобще не трябваше да започва. Днес членове на ВСС си признаха, че не са преценили правилно моралния интегритет и професионалната компетентност на главния прокурор още към датата на неговия избор.

"Кариерата на г-н Гешев като главен прокурор застрашава българското правосъдие, защото е избирателно действащ, неефективен като главен прокурор и застрашаваше дълго време независимостта на съда с политическите си изявления и действия във Висшия съдебен съвет", коментира още Велислав Величков.

По отношение на изявлението на главния прокурор, в което нарича народните представители "политически боклук", Величков изрази мнение, че се създава впечатление, че г-н Гешев по принцип е психически лабилен и когато се чувства нападнат, застрашен, уплашен, той започва с политически тиради и обиди, които адресира към другите власти, а това определено е уронване престижа на съдебната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари