Великобритания въвежда най-ниските данъци в Г20

0
Кабинетът ще намали налога за бизнеса с повече и по-бързо от очакваното
Кабинетът ще намали налога за бизнеса с повече и по-бързо от очакваното

Великобритания възнамерява да въведе най-ниските корпоративни данъци сред страните от Г20.

Това беше заявено от премиера Тереза Мей по време на среща с британския бизнес и вероятно ще бъде потвърдено по време на традиционния „есенен отчет“, при който правителството официално се среща с водещи представители на бизнеса.

Мей е заявила, че не само планира да намали корпоративния данък, но и да го направи „дълбоко про-иновационен“.  

Смята се, че кабинетът ще намали налога за бизнеса с повече и по-бързо от очакваното. В момента ставката е 20%, като се очакваше до 2020 г. да спадне до 17%. Напоследък обаче се заговори, че британските фирмени данъци могат да станат по-ниски дори от 15-те процента, обещани от Доналд Тръмп на американците в навечерието на президентските избори в САЩ.  

Това е още един знак за желанието на британския премиер да подобри отношенията с бизнеса, след като стана ясно, че правителството се отказва от плановете си да постави работници в управителните съвети на компаниите.

Като част от „есенния отчет“ тази сряда Мей ще обяви отпускането на 2 млрд. паунда годишно за научноизследователска и развойна дейност до края на мандата на настоящия парламент. Целта е Великобритания да се превърне в световен лидер в областта на науката и технологиите.

Финансовият министър Филип Хамънд също ще използва случая, за да обяви, че акцизът на горивата няма да се покачва, а правителството се ангажира да вложи 1.3 млрд. паунда в пътни и железопътни проекти. Той често е критикуван, че е „безмилостно негативен“ за Brexit след твърденията, че страната ще се изправи пред „безпрецедентна несигурност“ след като гласува за напускане на ЕС.

Откакто стана премиер Мей среща острата реакция на бизнеса след идеята да постави работници в управителните съвети на компаниите, желанието да ограничи възнагражденията на мениджмънта и план да накара компаниите да обявяват колко чужденци смятат да наемат, от който впоследствие се отказа.

В речта си пред Конфедерацията на британската индустрия премиерът даде да се разбере, че иска да оправи нещата, заявявайки, че Великобритания може да просперира след Brexit само с помощта на предприемачите.

Въпреки това по време на „есенния отчет“ Мей смята да им напомни, че „трябва да играят по правилата“, а не да продължават с подхода „бизнес както обикновено“, който предизвика сериозно обществено недоволство заради политиката на някои шефове на компании.

Европейските политици обаче никак не са съгласни със соловата акция на Лондон и масовите корпоративни данъчни облекчения. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Великобритания, че докато е член на ЕС, трябва да спазва общите правила на блока.

Великобритания все още е член на Европейския съюз, така че те са обвързани с европейското законодателство“, заяви Шойбле, след като бе попитан дали плановете на Великобритания да намали корпоративния данък може да предизвикат нелоялна конкуренция в останалите държави от блока.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари