Противниците на „данък захар“ се обединиха

0
Плановете за въвеждане на налог върху напитките със захар бяха оповестени през март
Плановете за въвеждане на налог върху напитките със захар бяха оповестени през март

Производителите на безалкохолни напитки, пъбове, магазини за сладки и други неподлежащи на лицензиране бизнеси обединиха сили да се борят срещу планирания „данък захар“, преди започването на консултациите от правителството, съобщава вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Плановете за въвеждане на налог върху напитките с над 5 г захар на 100 мл бяха оповестени през март. Предложението се очаква да бъде част от отложената стратегия за борба със затлъстяването сред децата.

Подробности около данъка, който трябва да влезе в сила през април 2016 г., все още липсват, но активисти за здравословен начин на живот предлага той да бъде 20% от продажната цена на газираните напитки.

От кампанията „Вижте фактите“ (The Face the Facts, Can the Tax) твърдят, че налогът няма да помогне срещу затлъстяването, но ще застраши хиляди работни места и ще качи цените.

Според проучване на института Oxford Economics, новият данък ще нали продажбите само с 1,6%, но може да доведе до загубата на над 4000 работни места във Великобритания и спад от 132 млн. лири за индустрията.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари