Великобритания отказа да издава писмени документи за правото на оставане на гражданите на ЕС

0
Намиращите се 3,6 милиона жители на ЕС във Великобритания се страхуват да не станат жертва на бъдещи работодатели и наемодатели - и евентуално депортирани без физически документи
Намиращите се 3,6 милиона жители на ЕС във Великобритания се страхуват да не станат жертва на бъдещи работодатели и наемодатели - и евентуално депортирани без физически документи

Министрите отказаха молбата да предоставят на гражданите на ЕС физическо доказателство за правото им да останат във Великобритания след Брекзит , което според някои може да доведе до проблеми с работодателите и дори депортация, пише британският вестник The Independent.

Подобни очаквания възникнаха, след като координаторът на Европейския парламент Ги Верхофстад приветства разрешаването на въпроса след среща със Стивън Баркли, министъра за Брекзит.

Но служителите бързо отхвърлиха твърдението му, че способността на милиони граждани на ЕС да разпечатат писмо, потвърждаващо, че им е предоставен „установен статут“, представлява решение на проблема.

„Винаги е могло хората да отпечатват копие от писмото си за потвърждаване на статута си, но това не може да се използва като доказателство за този статут, заявиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от агенция "Фокус".

Намиращите се 3,6 милиона жители на ЕС във Великобритания се страхуват да не станат жертва на бъдещи работодатели и наемодатели - и евентуално депортирани без физически документи.

Но вътрешното министерство защити своя подход „само за цифрови документи“, заявявайки: „Схемата за уреждане на статута на гражданите на ЕС предоставя на хората сигурен, цифров статус, който в бъдеще потвърждава техните права. Физическите документи могат да се изгубят, откраднат, повредят и подправят. “

Позицията отново беше осъдена от Групата „3 милиона“, представляваща граждани на ЕС, която също са недоволни, че са били изключени от последните срещи по спора.

„Възможността за отпечатване на PDF документ за предоставяне на доказателства би породила много опасения от фалшификация и измама,“ заяви Николас Хатън, основател на организацията.

„Когато провеждаме кампания за физически документ, имаме предвид биометрична карта, подобна на тази, издадена на граждани извън ЕС във Великобритания.“

Ги Верховстад също създаде объркване, като твърди, че е бил успокоен, че няма риск от депортиране за граждани на ЕС, които не успеят да осигурят установен статут до края на юни догодина.

„Идеята е, че дори тези хора след гратисния период ще имат възможността да кандидатстват, давайки основание защо не е било възможно да кандидатстват за статут в рамките на нормалните процедури“, каза той.

Но бързо беше посочено, че това е „лесно обещание“, което може да се даде, но и че всеки във Великобритания без законно право да остане - независимо дали е от ЕС или не - е изложен на риск.

Тази седмица беше разкрито, че до 900 000 от приблизително 3,6 милиона граждани на ЕС, базирани в Обединеното кралство, тепърва трябва да кандидатстват за осигуряване на статута си.

Много от тях изглежда се въздържат, защото погрешно вярват, че ще бъдат отхвърлени, защото печелят по-малко от 30 хиляди паунда годишно.

Всъщност това е прагът на заплата, който понастоящем се прилага за квалифицирани мигранти извън ЕС - и може дори да не обхваща новопристигналите от ЕС след Брекзит.

Люк Пайпър, юридически съветник на групата „3 милиона“, написа в социалната мрежа „Туитър“: „Това е лесно обещание, какво ще кажете за онези, които са изправени пред враждебна среда без статут? Какво се случва с техните права за достъп до здравеопазване, работа.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари