Великобритания изследва нов вариант на КОВИД-19

0
Въпросният вариант има някои сходни отличителни черти с останалите, но на този етап няма да бъде категоризиран като будещ тревога
Въпросният вариант има някои сходни отличителни черти с останалите, но на този етап няма да бъде категоризиран като будещ тревога

Пъблик хелт Ингланд - изпълнителната агенция на британското министерството на здравеопазването, съобщи, че в страната е идентифициран нов вариант на коронавируса при двама души, които наскоро са пътували до Антигуа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Въпросният вариант има някои сходни отличителни черти с останалите, но на този етап няма да бъде категоризиран като будещ тревога.

От здравната агенция съобщават, че вариантът, известен като VUI-202103/01 (линия B.1.324.1) е обозначен като вариант за изследване на 4 март, след като в Югоизточна Англия са открити два случая при хора, които наскоро са пътували до Антигуа. Той съдържа мутациите E484K и N501Y, свързвани с будещите тревога варианти (VOC), но при него липсват специфични делеции, които биха довели до обозначаването му като такъв.

Вариантите представляват мутирали версии на коронавируса SARS-CoV-2 , който причини пандемията от COVID-19, отнела живота на над 2,7 милиона души по света.

По думите на учените мутациите във вирусите са неизбежни, но при варианти на COVID-19 като тези, идентифицирани първоначално в Югоизточна Англия, Южна Африка и Бразилия, се наблюдават тревожни промени. Тези изменения осигуряват на вируса предимства като повишена предаваемост или могат да доведат до намаляването на ефективността на ваксините.

Мутацията E484K на шиповидния протеин, наблюдавана в южноафриканския и бразилския варианти и възникнала спонтанно в британския вариант, се свързва с по-ниска ефективност на ваксините. Мутацията N501Y е свързана с по-голяма предаваемост.

От Пъблик хелт Ингланд съобщават също, че във Великобритания са идентифицирани още четири случая на бразилския вариант P.1, при който се срещат мутациите E484K и N501Y. Така откритите в страната случаи стават общо десет, като всички те имат пряка връзка с директно пътуване от Бразилия или с по-рано идентифициран случай, свързан с пътуване до страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари