СЗО свиква извънредно заседание във връзка с новия щам на COVID-19

1
Учени от Южна Африка заявиха днес, че са открили нов вариант на COVID-19 с множество мутации, което го прави много опасен
Учени от Южна Африка заявиха днес, че са открили нов вариант на COVID-19 с множество мутации, което го прави много опасен Снимка: ЕПА/БГНЕС

СЗО свиква утре извънредно заседания във връзка с новооткрития в Южна Африка и Ботсвана щам на коронавируса

БГНЕС припомня, че учени от Южна Африка заявиха днес, че са открили нов вариант на COVID-19 с множество мутации, което го прави много опасен. Вариантът, който носи научния номер В.1.1.529, има около 32 мутации.

"Това, което ни кара да се притесняваме, е, че този вариант може да има не само повишена трансмисивност, т.е. да се разпространява по-ефективно, но и да е в състояние да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система", каза изследователят Ричард Леселс.

Досега е установено, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от тези мутации са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в S (Spike) протеина, отколкото всяка предишна версия. Сред ключовите мутации цели четири позволяват на вируса да избягва антитела, а една мутация му позволява да ускори разпространението си.

Вирусологът д-р Том Пикок от своя страна признава, че комбинацията от тези мутации е много опасна.

„Комбинацията от тези мутации е ужасна. Този щам има потенциала да бъде по-лош от всички предишни“, каза Пикок.

Единствената надежда за учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук