Великденските служби няма да бъдат отменяни

0
В разпореждане на митрополията се дават указания за избягване на предпоставки за заразяване от коронавирус в храмовете на епархията
В разпореждане на митрополията се дават указания за избягване на предпоставки за заразяване от коронавирус в храмовете на епархията Снимка: БГНЕС

Във връзка с мерките за органичаване на разпространението на коронавируса у нас от Софийска митрополия заявиха, че храмовете остават отворени, а болните да бъдат причастявани със сухо св. Причастие.

В разпореждане на митрополията, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се дават указания за избягване на предпоставки за заразяване от коронавирус в храмовете на епархията.

Всички храмове на Софийска епархия да останат отворени и в тях да се извършват определените богослужения за времето на Великия пост. В разпореждането се настоява да се отслужват предвидените богослужения и да се причастяват желаещите да приемат св. Дарове. В разпореждането се посочва да не бъде отказвано св. Причастие под предлог от страх от заразяване с коронавирус.

„Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Болните, които не могат да посещават храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със сухо св. Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. В документа се настоява вярващите да спазват лична хигиена и да избягват близките контакти, в храмовете да се поддържа чистота, да се дезинфекцират подовете и църковният интериор. Препоръчва се болните да не посещават обществените богослужения, а да се молят в домовете си, за да не станат причина за заразяване на други вярващи.

Ръководството на Софийска епархия призовава свещениците да отправят „усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува“, за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание. Цялото църковно изпълнение да усили своя духовен подвиг в пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови“. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари