Величка Микова: Работа на официални празници се заплаща с удвоено възнаграждение

1
Много хора ще работят на тези дати – някои от тях по график, други ще положат извънреден труд
Много хора ще работят на тези дати – някои от тях по график, други ще положат извънреден труд Снимка: личен архив

Много хора ще работят на тези дати – някои от тях по график, други ще положат извънреден труд

Съгласно Кодекса на труда официални празници са трите дни на Коледа - 24-ти, 25-и и 26-и декември, както и 1-ви януари – Нова година. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с още неприсъствени дни, заради което за Коледа ще се почива допълнително и на 27-и и 28-и декември, а за Нова година - и на 2-ри януари.

Много хора ще работят на тези дати – някои от тях по график, други ще положат извънреден труд.

Какво предвижда законодателството за заплащането, което всички те ще получат?

Националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова разясни по БНР:

"Работа по време на официални празници се заплаща с удвоено възнаграждение. Когато работата се явява извънреден труд, тогава се предвижда допълнително възнаграждение за положен извънреден труд на официален празник - четворна надница. Когато работникът е по график и се знае предварително, че ще е на работа на официален празник, възнаграждението е работната заплата плюс удвоения размер за работа по време на официален празник".

Тя подчерта и разликата между работа на официален празник и неработен ден:

"2-ри януари е неработен ден, но не е официален празник. Тогава работникът/служителят няма да получи 100 на 100 увеличение на възнаграждението му като за работа през официалните празници, а 75 на 100 увеличение за работа през почивни дни. 2-ри януари е почивен ден заради това, че 1-ви януари е неделя. Законът казва, че когато официалните празници, с изключение на Великден, съвпадат със събота или неделя, първият или първите два работни дни са неприсъствени".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари