Вейпингът е вреден за сърцето

0
Две нови проучвания разглеждат как изпаряването влияе върху кръвоносните съдове и здравето на сърцето
Две нови проучвания разглеждат как изпаряването влияе върху кръвоносните съдове и здравето на сърцето

Две нови проучвания разглеждат как изпаряването влияе върху кръвоносните съдове и здравето на сърцето

От известно време има опит за налагане на тезата, че устройствата за вейпинг, работещи на принципа на изпаряването, са по-безопасна алтернатива на традиционното пушене. Има изследвания, които опровергават това.

Сега има нови трудове, които разбиват това твърдение, особено по отношение на ефектите върху сърцето.

Две нови проучвания разглеждат как изпаряването влияе върху кръвоносните съдове и здравето на сърцето. Те са публикувани в рецензираното списание Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology на Американската сърдечна асоциация (АНА), пише Kaldata.

И двете проучвания, едното проведено върху хора, а другото – върху плъхове, установяват, че вдишването на чужди вещества има неблагопроятни последици.

Отделно от ефекта на специфични компоненти в парите или дима.

"В тютюневия дим са идентифицирани хиляди химикали, някои от които присъстват и в аерозолите на електронните цигари, било като първоначална съставка, било като продукт на химическа реакция в процеса на нагряване. Стремяхме се да открием коя конкретна съставка на дима или парите от електронна цигара може да е отговорна за нарушаването на способността на кръвоносните съдове да функционират ефективно", казва д-р Матю​ Л. Спрингър, изследовател и професор по кардиология от Университета в Сан Франциско, ръководител на двете проучвания.

В проучването, проведено с плъхове, Спрингър и екипът му излагат плъховете на четири вида традиционен цигарен дим и два вида газове и въглеродни нано частици, свързани с електронните цигари. За тяхна изненада „газовете и въглеродните частици са имали сходни увреждащи ефекти като целия тютюнев дим, въпреки че са представлявали напълно различни химически и физически компоненти на дима“.

Съставките в дима и парата са напълно различни вещества, които нанасят сходни вреди на кръвоносните съдове. В случая на плъхове.

Второто проучване потвърждава тази констатация, като изследва 120 възрастни хора и установява, че както изпаряването, така и пушенето предизвикват промени, свързани със сърдечни заболявания.

Може би едно от най-големите последствия от проучването е, че то затруднява работата по регулирането на тютюневите изделия.

Ако се вземат под внимание от правна гледна точка, тези констатации показват, че именно актът на вдишване на нещата, а не само специфичните съставки в тези продукти, изглежда е вреден.

Важно е регулаторните органи, лекарите и обществеността да осъзнаят, че изпаряването не е безвредно. Тютюнопушенето и изпаряването могат да имат сходни вредни ефекти върху сърдечносъдовата система, но всяко от тях предизвиква някои потенциално вредни ефекти, които другото не предизвиква.

АНА също така настоява, че използването на двата продукта заедно може да бъде неоправдано вредно за здравето на човека. Смяната между тях може да бъде по-лоша, отколкото самостоятелното използване на всеки от тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари