Вдигнаха минималната пенсия на 523 лева

7
Пенсиите автоматично трябва да бъдат увеличени по “швейцарското правило”
Пенсиите автоматично трябва да бъдат увеличени по “швейцарското правило”

Пенсиите автоматично трябва да бъдат увеличени по “швейцарското правило”

От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 523,04 лева. Това решиха депутатите при окончателното одобрение на новото удължаване на Бюджет 2022.

То влиза в сила от 10 юли и е със срок до 31 юли, до когато трябва да бъде гласуван редовен бюджет за настоящата година, предава БНР.

С приетите текстове се гарантира, че не могат да бъдат използвани парите от Сребърния фонд за финансиране на текущи нужди.

До момента след увеличението през миналата година всеки четвърти или над половин милион души у нас взимаха минималната пенсия от 467 лв. Това означава, че повишението е с 56 лв.

Пенсиите от 1 юли автоматично трябва да бъдат увеличени с 12% по действащото в момента “швейцарско правило” – с 50% от инфлацията и с 50% от ръста на средния осигурителен доход за миналата година.

Но за промяната на социалната пенсия за старост е необходимо решение на правителството.

Вдигането на минималната пенсия по принцип става с решение на парламента. Но с проекта за удължаване действието на бюджета от служебното правителство предлагат отговорността за повишаване на минималната пенсия да бъде прехвърлена на правителството – без значение дали е служебно или редовно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари