Вдигат ни пенсията - тичаме до НОИ и банката

0
Вземаме нов документ всеки път, ако ползваме безплатната сметка
Вземаме нов документ всеки път, ако ползваме безплатната сметка

Вземаме нов документ всеки път, ако ползваме безплатната сметка

Всяко вдигане на пенсията ще ни ангажира с разхождане между НОИ и банката, ако ползваме безплатната платежна сметка за основни операции, която кредитните институции бяха задължени да предлагат на клиентите си от септември м.г.

Сметката без такси за обслужване, ако получаваме по нея само пенсии или заплати, социални помощи и обезщетения, както и стипендии, бе въведена преди точно четири месеца. Бюрократичните спънки покрай функционирането ѝ обаче продължават и до днес, въпреки че за тези проблеми алармира още в началото и омбудсманът, показа проучване на „Телеграф“.

За да си открием такава безплатна сметка, трябва да предоставим бележка от съответната институция за размера на сумите, които ще получаваме по нея. Така например пенсионерът трябва да предостави на банката документ от НОИ за размера на пенсията, която осигурителният институт ще му превежда. При всяко индексиране на парите за старост възрастният човек отново ще трябва да ходи до НОИ, да взима нов документ с актуалната сума, която ще му бъде плащана, и да го носи в банката, обясниха служители от голяма кредитна институция. По същия начин ще се разкарваме и ако получаваме някое от другите видове плащания – трудово възнаграждение, помощи и обезщетения или стипендии.

Друг голям минус е, че за да ползва този продукт, банките изискват човек да няма никакви други сметки, дори спестовни, в която и да е кредитна институция в България. При подаване на документите за откриване на безплатна сметка за основни операции те правят проверка по служебен път дали някъде имаме друга сметка. Ако имаме такава, клиентът ще трябва да я закрие. Това обаче означава човекът да изтегли и парите си от нея и да ги държи вкъщи, посочиха още служителите.

Този проблем е на път донякъде да се реши, ако бъдат приети окончателно промените в Закона за платежните услуги и платежни системи, предложени от Министерския съвет. Измененията, гласувани вече на първо четене от водещата комисия, ще дадат възможност на клиента да има още една друга сметка, различна от тази за основни операции. Регламентира се и броят на безплатните услуги, които той може да ползва, тъй като практиката на банките сега е различна. Съгласно текстовете например потребителят ще има право всеки месец на до три безплатни тегления на пари в брой от банкомат или ПОС терминал на обслужващата банка. Измененията в закона бяха предложени, след като стана ясно, че написаните „на коляно“ текстове за въвеждане на безплатната сметка при гласуването на бюджет 2023 дават доста неясна и непълна рамка за функционирането на този продукт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Gigo
    До кога ще ни разхождат като преяли коне? Какво става с дигитализацията? Милиони потънаха и там! Защо няма дигитална връзка между институциите? Колко още години ни трябват?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари