Колко наистина побира резервоарът за гориво?

0
Експеримент със 7 модела показа изненадващи резултати
Експеримент със 7 модела показа изненадващи резултати

Знаете ли колко гориво побира резервоарът на колата ви? 40, 50 или може би 70 литра? Кога за последен път сте зареждали "до горе"? И колко се оказа това "до горе"?

Отговорът на този въпрос решиха да дадат две украински медии, като направиха доста интересен експеримент.

Същността на самия експеримент е предложена от практиката на зареждане с гориво, защото често се случва резервоарът да побира много повече, отколкото е посочено от производителя. Съответно подозренията първо падат върху бензиностанцията - лъже с горивото. В същото време е невъзможно подобен спор да бъде разрешен на място. Въпреки че всеки клиент може да бъде сигурен в точността, като поиска да бъде направено техническо замерване в специален резервоар (поне в Украйна е така). По-често обаче клиентът просто си тръгва разочарован, а минусът за компанията, собственик на бензиностанцията, е репутацията ѝ, пише Automedia

Как се извършва замерването?

За най-обективната картина са събрани, макар и не без усилия, седем автомобила от различни класове и години на производство, с различни двигатели и съответно с различни по обем резервоари за гориво - от 45 до 70 литра. Напълно обикновени модели на частни собственици, без никакви хитрини и модификации. В експеримента участват: Skoda Fabia, 2008 година (резервоар 45 литра), Nissan Juke, 2020 (46 л), Renault Logan, 2015 (50 л), Toyota Auris, 2011 (55 л), Mitsubishi Outlander, 2020 (60 л), KIA Sportage, 2019 (62 л) и BMW 5 Series, 2011 (70 л).

<strong class='keys'>Резервоар</strong> - <strong class='keys'>експеримент</strong>

Защо не е лесно да се събере тази "великолепна седморка"? Първо, защото не всеки е готов да прекара половин ден от работното си време, въртейки кръгчета по писта "Чайка" в Киев, и второ, според условието на експеримента е да се изхаби абсолютно цялото гориво в резервоара и по всички тръби и горивни линии, тоест колите да спрат напълно. А не всеки би се навил това да се случи на колата му. По същата причина са избрани само модификации на бензин, защото би било по-трудно да стартирате дизелов двигател след такъв експеримент.

След като колата спре, може да й се долее само точно 1 литър бензин, достатъчно, да стигне до бензиностанцията в близост до пистата. И там се пълни "до горе". Така резервоарите за гориво на всички участници ся почти напълно празни (тоест грешката ще бъде минимална) и ще може да се установи колко всъщност побират.

Двоен експеримент

Очаквано, всички автомобили пристигат с минимално, но различно количество бензин в резервоара. При някои от тях бордовият компютър показва, че могат да изминат още 0 км, а при други - почти 100. Няма какво да се прави - започва източването на "ненужните" литри. Попътно става ясно колко могат да изминат колите със светнала лампичка, като изненади не липсват.
Резервоар - експеримент

Най-много кръгчета по малкия пръстен на "Чайка" навърта KIA Sportage, в чийто резервоара има най-много бензин. Renault Logan също прави доста обиколки, но в крайна сметка спира първо. Наливат му точно литър. След няколко обиколки горивото в резервоара на Nissan Juke и Skoda Fabia също свършва, а после и на останалите участници. С изключение на Toyota Auris! Тя продължава да върти обиколки и явно няма намерение да спира, въпреки че за да ускори процеса, шофьорът й увеличава темпото! И това въпреки факта, че преди старта на експеримента, бордовият й компютър показва 0 км (!) оставащ пробег.

В крайна сметка горивото й свършва няколкостотин метра преди бензиностанцията. Излиза, че Auris с нейната CVT скоростна кутия успява да навърти 80 км от нулата! Други от участниците карат с по-малко "празен" резервоар, като навъртат средно 15-20 км. По този начин, дори ако лампичката за гориво в колата ви светне, може да сте сигурни, че все още имате пробег от около 40 км. Разбира се, това зависи от маниера на шофиране, а и не трябва да се злоупотребяват редовно.

Налей "до горе"!

Преди колите да бъдат заредени на бензиностанцията, която се намира на около 2 км от пистата, организаторите проверяват точността на колонките с помощта на техническия резервоар. Как става това може да се види в клипа по-долу. Трябва да се има предвид, че допустимата грешка на 10 литра е +/- 50 милилитра.

Резервоар - експеримент

Колонките и участниците са готови - зареждането започва! KIA Sportage първи "утолява жаждата" и потвърждава предположенията - резервоарът побира 8 литра повече от обявените 62. Общо 70 литра, а горницата е достатъчна за около 100 км допълнителен пробег. Skoda Fabia с компактните си размери успява да побере допълнителни 5 литра, което също е добро увеличение! Общо - 50 литра "до горе".

Toyota Auris спира с изненадите - само 2 литра отгоре, а Mitsubishi Outlander е напълно доволен със своя "допълнителен" 1 литър. В резервоара на Nissan Juke се побират 4 литра отгоре. Героят на деня обаче е скромният Renault Logan, чийто 50-литров резервоар успява да събере 69 литра! Тоест, горница от цели 19 литра! При разход от 7-8 литра на сто километра това са допълнителни 200 километра. Никак не е лошо. А BMW Серия 5 е точен по германски - обявени 70 литра и заредени 70 литра.

Всъщност, този експеримент се оказва едновременно неочакван и практичен. И показва, че обемът на резервоара за гориво, посочен в техническите характеристики на автомобила, не винаги съответства на истината. Разбира се, има коли с прецизни резервоари, но това е по-скоро изключение. Повечето модели могат лесно да поберат повече гориво от обявеното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В странен свят живеем!
Жени теглят кредит за пластични операции, за да впечатлят мъже, изтеглили кредит за кола.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари